.

Încercăm să vă oferim de fiecare dată cele mai noi cifre, analize și sinteze relevante, provenite din surse mai mult decât sigure, profesionale, care să ilustreze mersul lumii economice la nivel global. Pentru că acum, înainte de orice prioritate, cred că trebuie să știm ce se întâmplă cu economia lumii, care sunt direcțiile care merg și care sunt zonele cu pierderi. Numai așa putem să avem o imagine de ansamblu, pentru a discerne ce ne rezervă ziua de mâine. Numai așa putem scăpa de depresia psihică în care simțim că ne scufundăm, zi de zi, oră de oră. Siguranța că ai situația sub control îți oferă la nivel mental o anumită doză de optimism. Moderat ce-i drept, însă tot optimism este…

Ce fac granzii lumii economice?

Ultimele cifre oficiale indică faptul că nivelul creșterii economice din cele 32 de state membre ale Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OCDE) a stagnat în trimestrul al doilea (T2) la 0,7%, în condițiile în care ritmul a încetinit în Statele Unite și Japonia, conform Bloomberg, preluat de Mediafax. Stagnarea față de primul trimestru din 2010 reliefează decalajele existente între economiile cele mai dezvoltate ale lumii, în urma recesiunii globale. Astfel, avansul economic a încetinit la 0,6% în Statele Unite, cea mai mare economie a lumii, de la 0,9% în primul trimestru, pe când în Japonia, creșterea a fost de numai 0,1% în trimestrul al doilea, comparativ cu 1,1 în intervalul ianuarie-martie. PIB-ul a crescut în schimb cu un ritm record de 2,2% în Germania și cu 1,1% în Marea Britanie. La nivelul OECD, avansul economic a fost de 2,8% față de al doilea trimestru din 2009, susținut de ritmul de 3,7% consemnat în Germania.

Germania vinde obligațiuni la un randament minim record

În căutarea de soluții salvatoare, Germania a vândut obligațiuni de 5 miliarde euro scadente la zece ani, la un randament ajuns la minimul record, semn că investitorii sunt îngrijorați de situația economiei mondiale și preferă activele considerate mai puțin riscante, transmite AFP. În total, au fost vândute obligațiuni în valoare de 5,010 miliarde de euro, scadente la zece ani, la un randament minim istoric de 2,37%. Cererea a depășit de 1,6 ori oferta, conform Bundesbank, banca centrală a Germaniei. „Trezoreria germană nu a emis niciodată obligațiuni în condiții mai bune, cu scadența la zece ani", a afirmat Cyril Régnat, analist la Natixis. Pe piața secundară, a titlurilor deja emise, randamentul obligațiunilor de zece ani ale Germaniei au atins nivelul minim istoric, de 2,33%, pe 16 august. Totodată, la nivelul zilei de azi, randamentul titlurilor cu scadența de 30 de ani, a coborât sub 3% pentru prima dată în istorie, la 2,98%. Această tendință reprezintă un semn că piețele acceptă tot mai mult scenariul încetinirii macroeconomice pentru cea de-a doua jumătate a anului, susține Régnat.

Economia Poloniei crește cu 3,1%

Economia celei mai mari țări din zona fostelor țări comuniste intrate în UE, Polonia, s-a apreciat cu 3,1% în al doilea trimestru, față de aceeași perioadă din 2009, datorită exporturilor, conform lui Michal Boni, principalul consilier al premierului polonez, citat de publicația poloneză Dziennik, preluată de Reuters. „Condițiile economice din Polonia sunt foarte bune, iar creșterea Produsului Intern Brut a ajuns la 3,1% în al doilea trimestru, sau chiar puțin mai sus. Exporturile sunt principala cauză a rezultatelor bune", susține Boni. Biroul de statistică polonez va prezenta un tablou al evoluției economiei pe 30 august. Polonia este singurul stat membru al Uniunii Europene care a reușit să evite recesiunea în timpul crizei financiare, care a afectat, însă, finanțele publice. Astfel, deficitul bugetar a urcat la peste 7% din PIB, ceea ce a forțat guvernul să majoreze taxele.

Ungaria se opune propunerii unor state UE privind plățile către sistemele de pensii private

Propunerea făcută de mai multe state membre ale Uniunii Europene (UE), printre care și România, către Comisia Europeană (CE) pentru schimbarea regulilor de contabilizare a plăților legate de fondurile private de pensii nu este viabilă, potrivit Consiliului Bugetar din Ungaria, preluat de Reuters. „Din perspectiva noastră, este puțin mai mult decât o cosmetizare", pretinde președintele Consiliului de Buget, Gyorgy Kopits. Alți membri ai consiliului au afirmat că propunerea nu dă guvernelor mai mult spațiu de manevră pe teritoriul fiscal, iar investitorii nu vor considera credibile datele indicând deficite bugetare mai mici. România și alte 8 țări membre ale UE au transmis CE o scrisoare prin care solicită schimbarea regulilor contabile, astfel încât să se reducă deficitele bugetare și nivelul datoriilor statelor ce implementează reforme în domeniul pensiilor. Scrisoarea, adresată Comisiei Europene și președintelui UE, Herman van Rompuy, a fost semnată de miniștrii finanțelor din România, Suedia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Lituania și Letonia, potrivit ziarului Wirtschaftsblatt. Una dintre primele reacții oficiale a venit de la guvernul german, ce s-a arătat „foarte sceptic" în privința propunerii. Ulterior, Comisia a arătat că nu are încă o poziție clară în privința acestei propuneri, dar că este un „subiect relevant".