.

În plină criză a emigranților orientali și din nordul Africii în UE, chiar astăzi, 15 septembrie, comisarul european Corina Crețu a participat la conferința de aniversare a 25 de ani de program INTERREG. Evenimentul la nivel înalt este  organizat de președinția luxemburgheză a Consiliului Uniunii Europene în colaborare cu Comisia Europeană. INTERREG este un element esențial al cooperării transfrontaliere la nivel UE, în perioada 2014-2020 autoritățile comunitare alocând investiții de peste 10 miliarde de euro în cooperarea inter-regională.

Ce este INTERREG
Inițiat în anul 1990 ca mecanism al UE de sprijin financiar pentru regiunile de frontieră, regiuni în care trăiesc 185 de milioane de cetățeni, adică 37% din populația UE, INTERREG este astăzi a devenit un element esențial european pentru depășirea și înlăturarea obstacolelor din zonele de graniță și încurajarea cooperării transfrontaliere.

Putem spune cu mândrie că INTERREG este o adevărată poveste de succes europeană. Proiectele derulate au generat o serie de beneficii concrete pentru cetățenii noștri - fie că este vorba de securitate, transport, educație, domeniul energetic, sănătate, formare profesională sau crearea de locuri de muncă transfrontaliere. De-a lungul anilor, INTERREG ne-a ajutat să găsim împreună soluții la problemele comune, a creat un sentiment real de apartenență și de solidaritate și a contribuit la vindecarea vechilor răni ale istoriei prin faptul ca a determinat o bună colaborare între țări care până nu demult nu erau neapărat prietene. De asemenea, INTERREG a jucat un rol esențial în consolidarea efortului de integrare a țărilor UE, dar și la crearea de legături cu țările învecinate cu UE.

O treime dintre europeni consideră frontiera UE un avantaj, nu un obstacol
Cu toate acestea, există în continuare un potențial economic semnificativ neutilizat în zonele de frontieră, din cauza lipsei de încredere și existenței unor atitudini negative între țările învecinate. În acest context, DG REGIO a realizat, pentru prima dată, un sondaj Eurobarometru cu scopul de a cartografia atitudinile cetățenilor care locuiesc în zonele de frontieră ale UE. Datele obținute vor contribui la direcționarea mai precisă a intervențiilor Uniunii. Mai mult de o treime din respondenți consideră că a locui într-o zonă de graniță este mai degrabă un avantaj decât un obstacol. Totuși, sondajul confirmă necesitatea promovării acțiunilor programului INTERREG, deoarece doar o treime din populație are cunoștință de existența acțiunilor de cooperare transfrontalieră. Rezultatele sondajului vor fi prezentate la conferința de la Luxemburg.

Documentare utilă
Informații suplimentare despre principalele concluzii, precum și sondajul Eurobarometru integral privind cooperarea transfrontalieră sunt disponibile on-line la link-urile de aici.

Sursa: Ion VACIU