.

Producătorul canadian Nortel Networks estimează că investițiile tehnologice globale în infrastructura UMTS vor crește cu 320% până în 2005 față de 2001, dintre care cele în cdma2000 1xRTT vor crește cu 41%, pe când cele în GSM vor scădea cu 20%. Rezultatul va fi o schimbare în strategia investițională din următorii 5 ani, de la sistemele cu diviziune de timp (TD) la cele cu diviziune de cod (CD): investițiile în CD vor crește de la 35% la 62%, iar în cele TD vor scădea de la 65% la 38%.

Tim Watkins, președinte pe rețele mobile pentru zona EMEA la Nortel, consideră că primele servicii 3G pre-comerciale, ce includ acces permanent la Internet și posibilitatea de a descărca videoclipuri, sunet și imagini și de a le trimite de pe un telefon pe altul, vor deveni disponibile în Europa până la sfârșitul anului. Acest lucru va fi posibil mai întâi în Spania, deși lansarea de masă nu va fi posibilă înainte de 2004. În plus, abia în 2005 ne putem aștepta ca cel puțin 30% din terminalele de pe piață să fie compatibile UMTS. 'žCred că dezvoltarea va fi fenomenală odată serviciile apărute', apreciază Watkins, citat de revista 'ž3G Mobile'. Diferența majoră dintre GPRS și UMTS este dată de volumul de teste de interoperabilitate între terminale, chip-uri și infrastructură în cazul UMTS, în timp ce în cazul GSM/GPRS s-a perpetuat o izolare aproape totală.

Nortel prevede că raportul dintre traficul de voce și cel de date se va modifica de la 92%/ 8% în 2001 (SMS inclusiv) la 71%/ 29% în 2005. Veniturile medii totale per utilizator vor crește cu circa 8% în aceeași perioadă, în timp ce veniturile din trafic vocal vor scădea de la 34 USD la 30 USD. Dezvoltarea în domeniul date-lor ar trebui să supra-compenseze, pentru că se va înregistra o creștere de la 3 USD la 10 USD. Nortel consideră că introducerea sistemelor 3G va face să scadă costul trimiterii unui Mb de date de la 0,37 USD - cât costă acum în rețelele 2G cu comutare de circuite TD - la cca. 0,04 USD pe o rețea 3G asimetrică CD. În orice caz, chiar și în 2010, doar o treime din abonații mobili vor folosi servicii 3G, apreciază Forumul UMTS într-un raport din 26 februarie 2002. Apelurile vocale obișnuite vor alcătui un sfert din veniturile 3G la acea dată. Piața globală 3G este evaluată, în pofida recesiunii care o străbate la ora actuală, la 1.000 de miliarde USD pe următorul deceniu, oportunitățile fiind aceleași ca cele anunțate până acum, dar cu un start mai greoi.

Ericsson conduce pe piața echipamentelor 3G
Producătorii de echipamente mobile au anunțat multe contracte 3G câștigate în ultimele luni, din septembrie 2000 încoace, însă aproape toate contractele europene de furnizare de echipamente 3G abia urmează să fie obținute. 'žCirca 80-90% din piața de infrastructură 3G este acum deschisă', a apreciat Valentin Chapero Rueda, președinte pe rețele în cadrul grupului mobil de informație și comunicații al Siemens, la expoziția 3GSM de la Cannes, citat de revista 'Communications-Week International'.

Numai jumătate din acordurile pe echipamente 3G anunțate de Siemens au în spate afaceri contractuale ferme, iar analiștii consideră că și contractele, acordurile cadru și memorandum-urile altor furnizori de echipa-mente 3G sunt la fel de expuse fluctuațiilor potențiale. Companiile care au rămas în urma primilor 3 furnizori 3G din Europa - Ericsson, Nokia și Siemens - susțin că au timp să prindă trenul.
Alcatel, mai ales, care s-a aliat cu Fujitsu pentru distribuirea echipamentelor producă-torului japonez în Europa, este foarte optimist.

'žPe hârtie s-au făcut o mulțime de alegeri. Acum am intrat în faza de pre-imple-mentare, iar un număr de operatori vor re-evalua furnizorii', declară Jerome Albert, vice-președinte pe dezvoltarea afacerii și marketing la divizia de acces mobil a Alcatel din Paris. Liderul contractelor câștigate, Ericsson, susține că afacerile sale sunt ferme, dar recunoaște că ar putea apărea presiuni de reconsiderare de la operatori.

'žMajoritatea afacerilor comerciale sunt contracte semnate. Nu toate sunt pentru cantități fixe și ar putea fi deschise negocierii. Îmi inchipui că ar fi loc de modificări, dar nu prea mult', recunoaște purtătorul de cuvânt al Ericsson. Majoritatea contractelor pe hârtie au fost făcute într-o vreme când operatorii ascultau de producători pentru a se orienta în domeniul noilor tehnologii. După doi ani, însă, piața s-a mai schimbat. Operatorii au realizat, de exemplu, că 3G înseamnă o reorientare spre CDMA (Code Division Multiple Access), mai degrabă decât o evoluție dinspre GSM. Deși Nokia are echipamentele 3G pregătite și va rămâne în avangardă, nu are neapărat și experiența necesară implementării tehnologiilor bazate pe CDMA. La fel și în cazul Ericsson. Poziția de avangardă este principalul lor atu.
Ericsson are, însă, cele mai multe șanse, de exemplu, pentru câștigarea unei părți importante din contractul de 6 miliarde euro cu grupul Telefonica, cât și pe cel al grupului mm02, care este în curs de re-evaluare a alocării contractelor sale.