.

DIMENSIUNILE ȘI FUNCȚIILE
Telefoanele inteligente (smartphone) prezintă forme și mărimi foarte variate, dar ele pot fi împărțite în 3 mari categorii ca stil, în funcție de funcția lor de bază: terminalele de dimensiuni mari, care seamănă cu un PDA, tind să fie în primul rând organizere foarte puternice și abia pe planul doi telefoane celulare. Modelele mai suple sunt destinate să fie folosite ca telefoane mobile înainte de orice altceva, dar oferă și facilități avansate de conectare. În fine, dispozitivele care pun în centru mesageria e-mail și text pot fi dublate de comunicatoare de voce.

METODA DE INTRODUCERE A TEXTULUI
Dacă aveți de gând să conversați via IM (mesagerie instantanee) sau să trimiteți frecvent e-mailuri de pe teren, o tastatură este un atu important. Cu toate acestea, o tastatură QWERTY mai întotdeauna mărește dimensiunile terminalului. Telefoanele care se bazează pe tastatură virtuală cu butoane activate prin atingerea ecranului (touch screen keypad) și stiloul electronic aferent nu sunt tocmai ideale pentru introducerea manuală a datelor, dar sunt în general mai portabile. Terminalele cu clapetă și de formă compactă de napolitană sunt cele mai mici dintre toate și folosesc tastaturi numerice standard, care sunt total incomode pentru introducerea datelor.

ECRANUL
Deși majoritatea telefoanelor inteligente vor avea ecran color, rezoluția TFT este cu totul altceva. Căutați cel mai mare număr de pixeli în cel mai mic ecran cu care vă descurcați.

CONECTIVITATEA
Majoritatea telefoanelor inteligente se conectează la o rețea celulară prin tehnologia GSM sau CDMA. Câteva telefoane GSM chiar merită să se numească telefoane globale, în sensul că suportă roaming între rețelele GSM cel mai des întâlnite în SUA, Europa, Asia, Africa și Orientul Mijlociu. Unele telefoane inteligente suportă și conexiuni fără fir Bluetooth și/sau WiFi 802.11b.

CAMERA FOTO
Majoritatea modelelor au camere digitale rudimentare, capabile de poze la rezoluție joasă VGA (640x480 pixeli). Multe pot chiar înregistra scurte secvențe video. Altfel, dacă nu ardeți de dorința de a face poze elementare pe drum, facilitatea nu ar trebui să cântărească prea mult în alegerea telefonului.