.

Anual, pe 17 mai, aniversăm Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale în ideea marcării importanței utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare în domeniile economic și social. Astăzi, IT&C a devenit coloana vertebrală dar și creierul Noii Economii Digitale. Nici o industrie nu poate să se dezvolte fără o infrastructură digitală, cum nu poate fără energie electrică. Tot azi este și sărbătoarea profesională a tuturor programatorilor, administratorilor de rețea, providerilor de servicii VoIP, webdesigner-ilor dar și a celor ce activează în domeniul IT&C și industriile conexe. Noi am celebrat 17 mai prin muncă, organizând o nouă dezbatere filmată despre fondurile europene ICT pentru industriile din România.

O mare zi din contopirea altor două
În 2016, tema zilei este ''Impactul social al antreprenoriatului în domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (ITC)'', conform http://www.itu.int/. În mesajul său, secretarul-general al ONU, Ban Ki-moon, susține că tehnologia informației și comunicațiile au nu doar rolul de a ușura accesul la educație, ci și de a pune, instantaneu, în contact oameni din diferite zone ale planetei. Un rol deloc de neglijat este acela de a îmbunătăți, în mod direct și imediat, economia locală, prin faptul că firmele din domeniul ITC au cunoscut, în ultimii ani, un succes suficient de însemnat încât să poată oferi numeroase locuri de muncă și să contribuie semnificativ la bugetele publice, conform Agerpres. Ziua mondială a telecomunicațiilor și societății informaționale este, de fapt, o contopire a două zile internaționale. Prima a fost Ziua mondială a telecomunicațiilor, marcată din 1969 pentru a aniversa semnarea Convenției Telegrafice Internaționale și crearea Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU) în 1865. A doua a fost Ziua mondială a informației, adoptată de Adunarea Generală a ONU în martie 2006, prin rezoluția 60/252. Din noiembrie 2006, în urma Conferinței ITU din Antalya, Turcia, a fost adoptată rezoluția 68, care hotărăște ca cele două zile să fie marcate simultan, anual, la 17 mai.

România împlinește 150 de ani de activitate în ITU
ITU este organismul specializat al ONU, cu sediul la Geneva, în cadrul căreia guvernele și sectorul privat realizează coordonarea la nivel global a serviciilor de rețele de telecomunicații, potrivit http://www.mcsi.ro/. Uniunea este împărțită în trei sectoare: Standardizarea în Telecomunicații (ITU-T), Radiocomunicații (ITU-R) și Dezvoltarea Telecomunicațiilor (ITU-D). România este membră a ITU din anul 1866 și în prezent este membră a Consiliului pentru al patrulea mandat consecutiv, făcând parte din regiunea Central — Estică a Europei, regiune cu un total de 20 membri, reprezentată în Consiliu prin cinci membri, în acest mandat, alături de Rusia, Bulgaria, Ucraina, Cehia.

Revista COMUNICAȚII Mobile, Consiliul Consultativ ICT și TelecomTV au celebrat astăzi această zi internațională prin organizarea la București a unei conferințe, TechINVEST 2016, despre “Fondurile europene ICT pentru industriile din România”. Peste 70 de lideri, decidenți, specialiști și consultanți din industria IT&C au participat la conferință unde s-a dezbătut critic într-un dialog filmat cele mai frecvente problematici ale fondurilor europene vizând IT&C. În ediția viitoare a revistei vă vom prezenta pe larg, în format text dar și video (în ediția electronică), pe TelecomTV.ro, o sinteză a celor mai importante contribuții ale invitaților noștri la conferință.
 

Sursa: Ion VACIU