.

Voi încerca să vă arăt astăzi numai câteva inconsecvențe aparent minore, care însă fac regula în societatea în care care trăim dar și ce bine e să păstrăm echilibrul și măsura lucrurilor. La finele lunii februarie 2011, am sesizat și sancționat printr-un editorial vehicularea unor informații în media care nu-și dezvăluiau sursele. Intuiția, dar și documentarea de atunci, au anticipat rezultatul de azi: UPC România nu va fi cumpărată de către nimeni, cel puțin în acest an. Vedem astfel cum ieșirile în decor ale unor „surse" care au ținut morțiș să intoxice media și industria nu au făcut bine nimănui, nici chiar lor însele. Căci, nu-i așa, dacă ne mai aducem aminte de etică, ce bine spunea Democrit acum vreo 2400 de ani „În totul, frumoasă, este măsura. Nu vreau nici excesul, nici lipsa"…

 

Achiziția UPC de către RCS&RDS 99% a căzut

Aflăm azi din Mediafax că achiziția UPC România de către operatorul telecom RCS&RDS (controlat de orădeanul Zoltan Teszari - o tranzacție ipotetică evaluată la 300 milioane USD) ar fi blocată, după ce discuțiile dintre cele două părți s-au împotmolit în câteva puncte-cheie, conform ZF, ce citează „surse apropiate negocierilor". „Din ceea ce știu, părțile au decis să nu facă tranzacția", a precizat pentru ZF, sub rezerva anonimatului, o persoană apropiată discuțiilor. Negocierile UPC-RCS în ceea ce se anunța a fi „tranzacția anului" s-ar fi oprit pe fondul unor interpretări diferite ale datelor financiare din bilanțul UPC și al eșecului discuțiilor privind schimbul de active de pe piața din Ungaria, potrivit „surselor". Totuși, nu este clar dacă ușile către o eventuală tranzacție au fost definitiv închise, iar cele două părți nu ar fi dispuse, la un moment dat, să reia discuțiile, insistă pe subiect ZF. Reprezentanții UPC România nu au dorit să comenteze informațiile, iar reprezentanții RCS&RDS nu au răspuns întrebărilor adresate de ziar. „Tranzacția RCS-UPC a căzut, iar unul dintre motive este eșecul negocierilor privind schimbul de active pe piața din Ungaria. (...) RCS nu are timp de pierdut, dacă discuțiile ar fi fost favorabile, actele ar fi fost deja înaintate la Concurență", a precizat o altă sursă de pe piața telecom. O a treia persoană „apropiată negocierilor" afirmă că unul dintre motivele cheie pentru eșecul tranzacției ar fi unele neînțelegeri între echipele de consultanți ale celor două părți în interpretarea unor date din bilanțul financiar al UPC. „În aceste condiții RCS&RDS a solicitat realizarea unui audit financiar, dar solicitarea a fost refuzată", a menționat terța sursă anonimă.

 

De la un chioșc de înghețată la colosul regional telecom

ZF scria la finele lunii februarie că orădeanul discret Zoltan Teszari, ce a intrat în afaceri acum mai bine de 15 ani cu un chioșc de înghețată, a ajuns azi să controleze un grup telecom cu operațiuni regionale în România, Ungaria, Serbia, Italia, Spania, ce valorează peste un miliard de dolari. Acesta era pus de către ZF în postura de a discuta cea mai mare achiziție din istoria companiei - preluarea diviziei din România a gigantului american Liberty Global. Istoria dezvoltării RCS&RDS este cea a unui lung șir de achiziții, pentru că operatorul și-a cumpărat cu tenacitate rivalii în drumul spre poziția de lider al piețelor de televiziune și internet, însă informația că Teszari ar putea cumpăra și UPC, punând bazele unui „monstru" pe piața locală telecom a învolburat apele media. Prin tranzacția evaluată la 300 de milioane de dolari, spune ZF, s-ar fi creat o companie cu venituri anuale de aproape un miliard de dolari, cu 4 milioane de clienți numai pe segmentul de televiziune, 1,7 milioane de clienți pe telefonie fixă, 1,4 milioane pe telefonie mobilă și 1,4 milioane pe internet fix. Un asemenea jucător ar fi pus o presiune enormă atât pe Romtelecom și Cosmote, cât și pe liderii pieței Orange și Vodafone, pretinde ZF. N-a fost să fie, ghinion… RCS&RDS a refuzat să comenteze informațiile privind preluarea UPC, în timp ce subsidiara locală a Liberty Global a negat permanent veridicitatea informațiilor. Prima și, până în prezent, singura confirmare oficială pentru discuțiile dintre RCS&RDS și UPC a venit de la Bogdan Chirițoiu - președintele Consiliului Concurenței, care, într-un interviu acordat agenției Mediafax în luna iulie, a dezvăluit că reprezentanți ai RCS&RDS și UPC au venit la Consiliu să întrebe dacă ar primi OK pentru o asemenea tranzacție. Chirițoiu a precizat că discuțiile cu reprezentanții celor două companii au fost doar consultative și au vizat implicațiile unei astfel de tranzacții.