.

Mulți utilizatori încă se gândesc la propriile dispozitive mobile ca la simple telefoane mobile, acestea reprezentând însă de fapt componente de calcul upgradabile. Deși acest concept pare desprins dintr-un roman SF, este o idee a cărui timp a sosit. Acum apare pe piață o nouă generație de dispozitive mobile care nu se limitează doar la funcțiile integrate de către constructori.
O simplă descărcare de pe Internet poate instala noi funcții care transformă aceste dispozitive mobile cu funcții standard în unelte de calcul și comunicații unice, dedicate.

Provocarea DCD
În timp ce descărcarea de aplicații pentru configurarea dispozitivelor mobile aduce beneficii clare clienților, dezvoltatorii de aplicații și operatorii, ținând cont de dispozitivele configurate, prezintă acum propriul set de provocări. Astfel, dacă operatorii telecom doresc să ofere servicii wireless de mare valoare unui sistem care include dispozitive disparate cu capabilități unice, dinamice, aceștia trebuie de asemenea să stabilească un proces de determinare a capabilităților curente și potențiale a acestor dispozitive individuale din rețea.
Tehnologia DCD (Device Capability Discovery) există în industria PC-urilor și a electronicelor de larg consum de câțiva ani buni, folosind tehnologii standardizate ce oferă comunicații pe 2 canale, între dispozitivele individuale și între rețea și dispozitvele din componența sa.
Tehnologia DCD permite operatorilor să 'interogheze' dispozitive individuale wireless și să determine, într-un mod transparent, ce sistem de operare, aplicații etc. se află pe acest dispozitiv și să furnizeze conținut și servicii care să maximizeze experiența utilizatorilor.
Astăzi, când un client pornește un dispozitiv mobil și stabilește o conexiune cu o rețea wireless, rețeaua respectivă asigură servicii, conținut și informații acelui dispozitiv, în funcție de profilul original de fabricație al dispozitivului, fără a ține cont de alte capabilități pe care utilizatorul le-a adăugat acelei unități.

Avantajele DCD
Folosind DCD, o comunicare dinamică pe 2 canale ar interveni între rețea și dispozitivul care solicită un anumit serviciu. Această comunicare interoghează dispozitivul și determină capabilitățile sale. Cu aceste informații, rețeaua poate determina ce programe și tipuri de fișiere sunt suportate de către dispozitivele individuale și apoi procesează mesajele noi, atașamentele sau alte tipuri de conținut destinate acestor dispozitive în cea mai bună manieră posibilă.
De exemplu, un e-mail destinat unui dispozitiv mobil conține ca atașament un fișier PDF. Rețeaua ar putea crede că dispozitivul nu suportă acest format deoarece aplicația Acrobat Reader nu exista pe dispozitiv când a fost produs - rețeaua urmând să scoată fișierul PDF din e-mail.
O rețea echipată cu tehnologia DCD însă ar interoga dispozitivul să vadă dacă acesta suportă formatul PDF. Dacă Acrobat Reader există, rețeaua transmite atunci către dispozitiv fișierul respectiv. Dacă însă aplicația nu există, rețeaua ar putea să trimită o adresă către dispozitivul respectiv pentru a informa utilizatorul asupra locației de unde ar putea să descarce Acrobat Reader-ul. În mod clar, stabilirea unor protocoale DCD ar aduce beneficii operatorilor, clienților și administratorilor de rețele enterprise, odată cu intrarea noastră în această eră a dispozitivelor upgradabile.
Oportunitățile pentru operatori și dezvoltatorii de aplicații vor crește dacă dispozitivele mobile devin din ce în ce mai folositoare și mai ușor de utilizat. Operatorii vor putea să promoveze mult mai bine serviciile și aplicațiile cu valoare adăugată recomandate, cât și să ofere o experință predictibilă, pozitivă, utilizatorilor acestor dispozitive. Tehnologia DCD poate fi de asemenea aplicată pentru reducerea costurilor și o folosire mai bună a rețelelor mobile, reducând de asemenea complexitatea previzionării, diagnosticării problemelor și a upgrade-ului dispozitivelor mobile.
Aceste beneficii nu pot fi trecute cu vederea. Dispunând de rețele care să detecteze automat capabilitățile dispozitivelor mobile și să evalueze potențialul multiplelor tipuri de dispozitive din componența sa, vor fi puse la îndemâna operatorilor, a furnizorilor de conținut și dezvoltatorilor de aplicații, oportunități noi de expansiune a pieței și de creștere a profitului.