.

Începând cu 1 iulie, toate farmaciile online și distribuitorii de medicamente care operează legal pe teritoriul Uniunii Europene sunt obligați să afișeze o nouă siglă, introdusă prin regulamentul de punere în aplicare a "Directivei medicamentelor falsificate (2011/62/EU)". Noua siglă vizează garantarea legalității achizițiilor on-line de medicamente și, astfel, creșterea gradului de protecție a consumatorilor contra cumpărării de produse falsificate. Din păcate, marile lanțuri de farmacii din România, deși au o distribuție națională foarte vizibilă, nu au afișat nici pe siteurile lor, nici în farmacii vreun anunț în acest sens, deși regulamentul UE stipulează obligația afișării noii sigle.

Lupta împotriva medicamentelor falsificate
În condițiile în care europenii cumpără, din ce în ce mai mult, medicamente prin internet, cum mai putem fi siguri că o farmacie care funcționează pe internet este autentică și sigură? Pe 24 iunie 2014, Comisia Europeană (CE) adopta un Regulament de punere în aplicare în temeiul Directivei privind medicamentele falsificate (2011/62/UE), care stabilește modelul pentru un logo comun destinat farmaciilor care funcționează pe internet, precum și cerințele tehnice pentru asigurarea autenticității acestuia. Logoul trebuia să fie disponibil în a doua jumătate a anului 2015.

Atunci când cumpără medicamente prin internet, consumatorii trebuie să știe că, exceptând situațiile în care cumpără de la furnizori legali de medicamente prin internet, se expun riscului de a cumpăra medicamente falsificate. Medicamentele falsificate pot fi ineficiente, nocive sau chiar letale. Comisia a creat un logo comun pentru farmaciile care funcționează pe internet, astfel încât consumatorii să fie în siguranță.”, susținea Tonio Borg, fostul comisarul european pentru sănătate în 24 iunie 2014.

Cum arată logoul
Europenii care decid să cumpere medicamente din mediul virtual trebuie să se asigure că pagina de internet pe care o folosesc pentru achiziție afișează noua siglă. Procesul de verificare presupune parcurgerea a doi pași și are menirea de a asigura cumpărătorul că este protejat împotriva comerțului cu medicamente falsificate, de cele mai multe ori ineficiente și/sau periculoase. Apăsând pe sigla respectivă, cumpărătorii virtuali sunt redirecționați către pagina de internet a Autorității naționale de reglementare a medicamentelor, care este obligată să publice o listă cu toate farmaciile virtuale și comercianții acreditați din propria țară. Pe paginile de internet ale operatorilor economici din România, imaginea afișată este cea afișată mai sus. Dreptunghiul din mijlocul părții stângi conține imaginea drapelului țării UE în care își are sediul farmacia care funcționează pe internet, iar textul este tradus în limba sau în limbile oficiale ale țării respective.

Cum funcționează verificarea
În primul rând, căutați logoul pe site-ul de internet prin intermediul căruia doriți să cumpărați medicamente și faceți click pe logo. Ar trebui să fiți direcționați pe site-ul de internet al autorității naționale de reglementare, care conține o listă cu toate farmaciile care funcționează legal pe internet și cu alți comercianți cu amănuntul, legal autorizați, de medicamente. Verificați dacă farmacia apare în listă. Apoi, continuați cumpărarea. Dacă farmacia nu este în listă, nu cumpărați de pe site-ul respectiv. În schimb, recurgeți la unul dintre comercianții legali cu amănuntul incluși în lista de pe site-ul de internet al autorității naționale de reglementare din țara dumneavoastră.

Când va începe să apară logoul
Regulamentul ar trebui să intre în vigoare în următoarele patru până la șase săptămâni. Statele membre au la dispoziție un an pentru a se pregăti pentru aplicarea sa. CE pune la dispoziția autorităților naționale un set de instrumente de comunicare pentru a le sprijini în pregătirea campaniilor naționale de informare, care sunt necesare în temeiul Directivei privind medicamentele falsificate.

Documentație utilă
1. Pagina de internet a noii sigle
2. Comunicat de presă privind introducerea noii sigle
3. Directiva privind medicamentele falsificate
4. Setul de instrumente și informații suplimentare privind medicamentele falsificate
5. Site-ul de internet al comisarului Borg
 

 
 

 

 

 

Sursa: Ion VACIU