.

Zsolt Nagy , ministrul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației și Aurel Netin, Secretarul de Stat pentru Tehnologia Informației au participat la prima Conferință Europeană IT&C pentru o Societate Inclusivă, organizată la nivel de miniștri pe 11-12 iunie la Riga de Comisia Europeană, Guvernul Letoniei și președinția austriacă a Uniunii Europene.

În prima zi a conferinței s-a adoptat declarația finală a conferinței privind e-inclusion (http://europa.eu.int/information_society/events/ict_riga_2006), venită în întâmpinarea comunicării pe care Comisia Europeană o va face pe acestă temă în 2008. Declarația de la Riga cuprinde agenda politică pentru următorii ani, identificarea celor mai bune căi de implementare a acestei agende, modalități de lucru cu toate sectoarele ce pot fi implicate, inclusiv cel privat și cel academic, precum și modele de bune practici. 'Uniunea Europeană pune mare accent pe incluziunea socială. Până în anul 2010 cel puțin 90% din populația Uniunii Europene trebuie să aibă acces la broadband, iar România merge în aceeași direcție.
Strategia Națională de Broadband ne va permite să ne concentrăm în mod eficient eforturile pe domenii prioritare ca educația, cercetare-dezvoltare și economie. Cifrele ne arată că reducerea decalajului dintre mediul rural și cel urban, precum și a celor existente între anumite regiuni sau categorii de vârstă este posibilă. Anul trecut, ritmul de creștere al pieței conexiunilor broadband în țara noastră a fost de 96%, ceea ce înseamnă 1009 conexiuni noi pe zi. Ca țară candidată, apreciem atât importanța declarației adoptate pe 11 iunie în cadrul conferinței, cât și faptul că Uniunea Europeană încurajează utilizarea fondurilor structurale și de coeziune pentru proiecte de e-inclusion', a declarat Zsolt Nagy.
Zsolt Nagy și Aurel Netin au avut pe 12 iunie o serie de întâlniri la nivel înalt cu oficiali internaționali și membri ai mediului de afaceri. Au avut loc întrevederi cu președintele Letoniei, Vaira Vike Freiberga, comisarul european pentru societatea informațională și media, Viviane Reding, și cu miniștri participanți la conferință. Delegația MCTI a avut o întrevedere cu Matthew Kirk, directorul pentru relații internaționale al Vodafone, cu care a discutat despre inițiativa Uniunii Europene de a reduce tarifele de roaming, precum și despre prețul terminalelor în rețelele mobile.
Oficialii MCTI s-au mai întâlnit cu Derek Andre Hanekom, vice-ministrul pentru tehnologia informației din Africa de Sud, care și-a exprimat dorința de a colabora cu România și în domeniul IT, pe baza acordului deja existent semnat de instituția pe care o conduce și Ministerul Educației și Cercetării din România. Cei doi miniștri au prezentat proiectele în curs de derulare în România, respectiv Africa de Sud, delegația africană apreciind în mod deosebit strategia de broadband ce urmează a fi aplicată în țara noastră și proiectul Economia Bazată pe Cunoaștere. Delegația română s-a întâlnit și cu directorul de marketing pentru Europa, Orientul Mijociu și Africa al Intel, Mark Brailey '“ cu această ocazie s-au abordat subiecte referitoare la Memorandumul de Ințelegere semnat între companie și Guvernul României, precum și la strategia WiMAX.