.

Compania Dell Computer a depășit Hewlett-Packard în primul trimestru din 2003, recăpătându-și titlul de cel mai mare producător de computere personale, cu ajutorul cererii din partea bazei sale lărgite de clienți din segmentul corporațiilor. Câștigurile de cotă de piață pe piața PC-urilor sunt importante din cauză că veniturile generale au stagnat în ultimii ani în acest domeniu.
Consumatorii tind să cumpere mai multe computere în perioada vacanței de sfârșit de an și mai puține în primul trimestru, indică studiile IDC. 'Era de așteptat ca HP, care are produse pentru o diversitate mai mare de consumatori, să câștige mai mult în trimestrul patru decât în primul trimestru, în timp ce furnizorii cu o combinație comercială mai bună ca Dell și IBM tind să rămână în urmă', comentează analistul Roger Kay de la IDC, citat de Reuters.
HP a dus o luptă acerbă pentru locul 1 ca producător PC de când a cumpărat rivalul Compaq Computer în mai anul trecut și a sărit înaintea Dell în poziția de lider. Dell a preluat conducerea în trimestrul 3 din 2002, numai ca să fie înlocuit de HP în trimestrul 4. Dell, care distribuie PC-urile direct către clienți, a folosit argumentul vânzărilor sale în volum mare pentru a-și presa furnizorii să păstreze joase prețurile.
Într-un anunț separat, Dell Computer Corp. a anunțat că intenționează să renunțe la particula Computer din numele său pe temeiul că producția sa s-a diversificat dincolo de computere desktop, incluzând în prezent servere și sisteme de stocare. Noul nume va fi Dell Inc.
Conform raportului pe anul fiscal 2002 (încheiat la 31 ianuarie 2003), sistemele desktop și notebook, inclusiv serviciile, programele software și alte tehnologii asociate au alcătuit în jur de 80% din veniturile Dell pe anul trecut. Sistemele de întreprindere și tehnologia asociată - care includ computere server de mare putere și sisteme de stocare de date - au dat seama de restul de 20%. Dell concurează cu HP și IBM în acest domeniu.
Recent, compania a început să comercializeze propria marcă de computere handheld, imprimante de computer și comutatoare de rețea.

Dell încearcă să înfrângă
Cisco cu un switch
Dell a lansat pe 29 aprilie 3 noi comutatoare pentru firme mici și mijlocii, încercând să contracareze mișcările recente ale Cisco Systems de cucerire a unor noi cote din această piață. Comutatoarele Dell, folosite la gestiunea traficului de rețea, sunt PowerConnect 3324 (549 USD), PowerConnect 3348 (1.000 USD) și PowerConnect 5212 (2.000 USD). Toate pot pune prioritate pe traficul Web, o trăsătură nouă la comutatoarele Dell, menită să asigure calea principalului trafic din rețea.
Cisco Systems este principalul concurent al Dell pentru cele 12 miliarde USD cheltuite anual de firme pe comutatoare de rețea. Cisco domină piața, cu vânzări de cca. 60% din comutatoarele lumii. Conform directorului executiv John Chambers, această poziție expune compania la 'atacuri de dedesubt', cum a numit el intrarea Dell pe piața comutatoarelor cu prețuri scăzute acum 2 ani. Ultimele comutatoare Dell, cu toate caracteristicile adăugate, rămân mai ieftine decât cele ale Cisco, susține vicepreședintele Dell, Kim Goodman, citat de CNET News.com. 'Costăm în general mai puțin de jumătate decât prețul practicat de competitorii noștri. Este și cazul ultimei linii de comutatoare lansate'.
Rezonabilitatea prețului la comutatoare se măsoară în general prin cât te costă să folosești un singur port, care poate fi folosit la legarea mai multor computere desktop dintr-un birou. Dell susține că ale sale costă 100 USD per port. Analiștii de industrie, inclusiv Meta Group, consideră că media pe industrie este între 300 și 500 USD pentru un port.
Pentru a-și stimula poziția de lider pe piața comutatoarelor, Cisco a făcut câteva schimbări în ultima vreme, inclusiv adresate distribuitorilor către firme mici și mijlocii. La sfârșitul lui martie, Cisco a introdus și cele mai importante actualizări de până acum la cel mai vândut comutator al său, Catalyst 6500, folosit de cca. 100.000 de corporații.