.

Procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Alina Bica (foto), a înaintat pe 15 septembrie la Curtea Constituțională a României (CCR), punctul de vedere al DIICOT referitor la sesizarea formulată de Avocatul Poporului cu privire la Legea privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay. Potrivit unui comunicat al DIICOT, citat de Agerpres, în sesizarea de neconstituționalitate, Avocatul Poporului arată faptul că prin adoptarea acestei legi se încalcă prevederile art. 1 alin. (5), art. 26, art. 53 alin. 2 și art. 147 alin. 4 din Constituția României. "DIICOT consideră neîntemeiate criticile formulate de Avocatul Poporului, subliniind că legea satisface toate criteriile de constituționalitate pentru a putea fi pusă în vigoare având caracterul unei legi previzibile și accesibile", susține DIICOT.

Pe 9 iulie, Avocatul Poporului (AP) a sesizat Curtea Constituțională (CCR) cu o obiecție de neconstituționalitate având ca obiect Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice, pe motiv că această lege contravine unor prevederi constituționale.

În opinia Avocatului Poporului, legea contravine prevederilor art. 1 alin. (5), art. 26, art. 53 alin. (2) si art. 147 alin. (4) din Constituția României, deoarece soluția legislativă referitoare la obligația de a stoca datele cu caracter personal pentru o perioadă de 6 luni de la data reținerii acestora este afectată de un viciu de constituționalitate din perspectiva considerentelor reținute în Decizia Curții Constituționale nr. 1258/2009.

Totodată, AP apreciază că legea privind comunicațiile electronice aduce atingere principiului garantării și ocrotirii vieții intime familiale și private de către autoritățile publice și principiului proporționalității prevăzut expres de art. 53 alin. (2) din Constituție.

De asemenea, instituția subliniază că legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2011 nu reglementează criteriile obiective pe baza cărora trebuie stabilită durata stocării datelor cu caracter personal, astfel încât să fie garantată limitarea sa la strictul necesar.

În acest sens, se consideră că legea criticată nu prevede garanții suficiente care să permită asigurarea unei protecții eficiente a datelor față de riscurile de abuz, precum și față de orice accesare și utilizare ilicită a datelor cu caracter personal.

Camera Deputaților a adoptat, în iulie, cu 195 de voturi "pentru", 20 de voturi "împotrivă" și 75 de abțineri, inițiativa legislativă care obligă deținătorii de cartele telefonice preplatite (prepay) să-și prezinte datele personale de identificare.