.

Primele pachete tarifare pentru convorbiri telefonice, care vor permite unui utilizator să-și aleagă operatorul în funcție de serviciile furnizate și de prețul acestora, vor fi lansate pe piață în luna noiembrie, a declarat ministrul Comunicațiilor, Dan Nica.
'Din informațiile pe care le dețin, operatorii de telefonie existenți pe piață pregătesc noi politici în domeniul tarifelor, ce urmează a fi anunțate în ultimul trimestru al acestui an. De asemenea, și operatorii care vor intra pe piața telecomunicațiilor, începând din 1 ianuarie 2003, pregătesc oferte în acest domeniu', a adăugat Nica.
Potrivit ministrului Comunicațiilor, serviciile vor permite clienților să efectueze gratuit convorbiri locale sau să apeleze gratuit cinci numere frecvent utilizate, dar o astfel de ofertă va conține tarife mai ridicate pentru apelurile interurbane.
'Liberalizarea va schimba raportul actual între client și operatorul de telefonie. Clientul va deține controlul asupra operatorului și nu invers, ceea ce înseamnă un mare câștig. Clientul va putea să sancționeze comportamentul necorespunzător al operatorului în ceea ce privește calitatea serviciului prestat', a mai spus Nica.

Numărul abonaților
la servicii de telefonie mobilă l-a depășit pe cel al telefoniei fixe
Serviciile furnizate de operatorii de telefonie mobilă din România erau utilizate, la sfârșitul lunii iunie, de 4,497 milioane de clienți, comparativ cu 3,875 milioane de clienți la sfârșitul anului 2001, depășind astfel numărul abonaților RomTelecom - 4,086 milioane de utilizatori, a declarat ministrul Dan Nica.
'Cea mai mare creștere a înregistrat-o compania Mobifon, cu 333.400 noi clienți, urmată de Orange - 204.000 clienți, Cosmorom - 72.500 și Telemobil - 11.800.
La începutul anului, RomTelecom avea 4,03 milioane de abonați', a adăugat Nica.
Potrivit lui Nica, rata de penetrare pentru serviciile de telefonie fixă, prin raportare la numărul de gospodării din România, este de 46%.
'În varianta clasică, acest indicator era calculat prin raportarea numărului de abonați de telefonie fixă la totalul populației. Ministerul Comunicațiilor consideră că noua variantă de raportare reflectă mult mai bine realitatea', a afirmat Nica. Potrivit datelor Ministerului Comunicațiilor, RomTelecom avea, la sfârșitul lunii iunie, 3,885 milioane de abonați în mediul urban și 1,049 milioane de abonați în mediul rural.

Primăriile vor elibera, începând
de anul viitor, noile cărți electronice de identitate
Guvernul a decis, recent, că primăriile vor elibera, începând din 1 ianuarie 2003, noile cărți electronice de identitate, în paralel cu actualele documente de identificare a persoanei.
Actualele documente de identificare vor continua să fie folosite până la data înlocuirii lor cu noul tip de carte de identitate, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2006.
Cartea electronică de identitate va conține datele aflate, în prezent, pe buletinul sau pe cartea de identitate ori pe carnetul de conducere sau pe cartea de alegător, dar va prezenta și informații legate de asigurarea medicală și socială a persoanei.
Cărțile de identitate electronice vor fi eliberate de primării, prin serviciile publice comunitare pentru evidența persoanelor, serviciile descentralizate județene și autoritățile centrale și locale având obligația de a-și asigura echipamentele necesare în timp util, astfel încât populația să poată folosi, fără restricții, cartea electronică.
Ministerul Administrației Publice va elabora normele metodologice de aplicare a actului normativ și va stabili forma și conținutul cărții electronice în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței.
Guvernul consideră că introducerea acestei forme de identificare va asigura eficientizarea activității administrației publice, va îmbunătăți relațiile dintre autorități și cetățeni și va asigura accesul la toate serviciile administrative on-line care solicită un anumit grad de identificare a utilizatorului.

Ministerul Comunicațiilor
are o nouă pagină de Internet
Noua pagină de Internet a Ministerului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației (MCTI), www.mcti.ro, va asigura un flux de informații mai eficient și mai complet cu privire la activitatea instituției, a afirmat Dan Nica.
'Pentru început, noul site MCTI acoperă doar două segmente ale conceptului de e-government: informarea și comunicarea bidirecțională.
Site-ul a fost gândit din punct de vedere tehnic și funcțional pentru o potențială extindere către activități de tranzacționare, permițând tranzacții efective între contribuabili și Guvern', a adăugat Nica.
Principalele caracteristici ale noului site sunt posibilitatea de personalizare a paginii web, în funcție de opțiunea utilizatorului, acces direct și rapid prin intermediul poștei electronice la toate comunicările publice ale MCTI, consultarea opiniei publice prin intermediul secțiunii 'Forum', precum și sondarea opiniei vizitatorilor pe diverse teme.
Comunicarea către pagina de Internet a MCTI va putea fi efectuată de două categorii de utilizatori, înregistrați și neînregistrați.
Utilizatorii înregistrați pot să se aboneze la comunicările MCTI în funcție de temele selecționate.
În cadrul site-ului există și secțiunea 'Soluții de e-government', care cuprinde un catalog online de prezentare a proiectelor, realizate sau în curs de realizare, din acest domeniu.
Pagina de Internet a Ministerului Comunicațiilor a fost creată de compania InterAKT Online și a costat 154,7 milioane de lei.