.

 

Bucuresti, 12 mai 2006 - Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) va supraveghea organizarea unor teste, la inceputul lunii iunie 2006, pentru a vedea daca tehnologiile PHS (Personal Handyphone System) si DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications)  pot coexista in aceeasi banda de frecvente fara a se perturba si daca tehnologiile PHS (Personal Handyphone System) si UMTS aflate in benzi adiacente nu se perturba reciproc.

Testele vor urmari compatibilitatea tehnologiilor in aceeasi arie geografica si in benzi adiacente de frecvente. Planul de testare este disponibil spre consultare publica, pe site-ul www.igcti.ro, in perioada 10-29 mai.

Tehnologia PHS este un sistem de telefonie mobila folosit in Asia, cu ajutorul careia se pot dezvolta servicii de telefonie mobila similare cu cele oferite de GSM, cum ar fi transmisiile de date.

Tehnologia DECT, dezvoltata in Europa, ofera in Romania acces la sistemele wireless, prin care abonatul poate folosi terminalul numai in apropierea aparatului telefonic si acces la telefonie fixa pe o zona geografica restransa, care permite abonatului sa foloseasca terminalul oriunde in zona respectiva.
In Romania exista deja licente de utilizare a frecventelor pentru tehnologia DECT.

Cele doua tehnologii de telecomunicatii DECT si PHS ocupa spectrul radio in banda 1.9 MHz: DECT de la 1880-1900 MHz si PHS de la 1895-1900 MHz. Ambele benzi se suprapun cu 5 MHz, fapt ce poate determina aparitia perturbatiilor.

Rezultatele testelor vor fi transmise, pana la sfarsitul lunii iunie, Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, institutia responsabila pentru politica in domeniu, pentru a decide modul in care va putea fi utilizata tehnologia PHS.

Companiile participante la test sunt Atlas Telecom Network Romania, Beia Romania, Orange Romania, Vodafone Romania, Romtelecom si ZTE