.

Suntem ultimii din Europa nu numai la nivelul infrastructurii, deciziei guvernamentale, așa cum arătam în studiile de ieri, dar și la nivelul salariilor managementului. Cum altfel se poate explica faptul că directorii companiilor cu peste 1.000 de angajați din România sunt cel mai prost plătiți din Europa? Cu un salariu anual brut de circa 57.000 de euro, managerii noștri încasează de aproape șapte ori mai puțin decât cei din Marea Britanie, lideri cu 381.000 de euro, conform studiului companiei germane de consultanță Kienbaum.

Criteriul: salariul brut

Comparația între șefii de companii din statele europene a fost realizată în funcție de salariul brut întrucât sistemul de impozitare diferă în funcție de țară, a declarat Mary Smid, expert în domeniu la Kienbaum Management Consultants, citat de cotidianul german Wirtschaftsblatt. În partea de jos a clasamentului, directorii din România sunt devansați de cei din Ungaria, penultimul loc, care câștigă, însă, de două ori mai mult, respectiv 114.000 de euro. Pe antepenultimul loc se situează Slovacia, cu 126.000 de euro. Primele poziții ale topului sunt dominate de directorii din vestul Europei, liderul Marea Britanie (381.000 de euro), fiind urmat de Germania (328.000 euro) și Austria (305.000 de euro). „Chiar dacă există un decalaj puternic între Est și Vest, se pare că estul recuperează", preinde Smid. Studiul nu a luat în calcul salariile directorilor companiilor listate la bursă, care sunt mult mai mari, notează Wirtschaftsblatt.

Investițiile străine directe în scădere cu 36%

Nu e de mirare, la aceste salarii chinuite că și investițiile directe ale nerezidenților au scăzut cu 36% în primele șapte luni ale anului, la 1,9 miliarde euro, de la 2,9 miliarde de euro în perioada similară a anului precedent, potrivit datelor BNR. Investițiile străine directe au fost realizate în cea mai mare parte din participații la capital, care au însumat 1,33 miliarde de euro, restul intrărilor reprezentând credite intra-grup. În primele șapte luni, investițiile au finanțat în proporție de 50,3% deficitul de cont curent, care a ajuns la finele lunii iulie la 3,79 miliarde de euro. Anul trecut, investițiile străine directe au scăzut la 4,89 miliarde de euro, jumătate din valoarea înregistrată în 2008, acoperind în proporție de 96,9% deficitul de cont curent. În 2008, nerezidenții au realizat investiții străine directe în România de 9,49 miliarde de euro.

România avea o criză economică și dacă nu exista o criză mondială

Și ca să fie tacâmul complet pe ziua de azi, fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu (devenit mai vocal de când e „civil") a declarat că România s-ar fi confruntat cu o criză economică și dacă nu ar fi existat „o criză europeană sau mondială". Și asta deoarece o serie de probleme cu care se confruntă țara noastră nu au „nici o legătură" cu criza mondială. „Noi aveam criză și dacă nu aveam o criză europeană sau mondială. Poate nu o aveam de la începutul lui 2009, o aveam de la jumătatea lui 2009 sau sfârșitul lui 2009. O serie întreagă de probleme pe care noi le aveam nu au nici o legătură cu criza mondială. De exemplu, toate țările din UE strâng la buget între 38 și 42% din PIB. Noi strângem 30-31%. Deci nouă ne lipsesc din start 8-9% din PIB", pretinde Radu Berceanu. Acesta apreciază că o parte dintre problemele economice ale României sunt generate de gradul slab de colectare a taxelor și impozitelor. „Noi avem un sistem de taxare care face să iei de la puțini prea mult, iar de la foarte mulți nimic. Nu e în regulă. Ar trebui mult mai uniform. Puțin, dar de la toată lumea. De exemplu se dă o subvenție de 100 euro pe hectar, dar nu este nici un impozit pe teren. Dacă ai o moștenire sau ai cumpărat teren și ai câteva sute de hectare, tu nici nu prea mai trebuie să-l lucrezi", a mai spus Berceanu.