.

Proiectul Ro-NET a fost deblocat în august, după zece luni de stagnare, acesta urmând să ducă la creșterea procentului de utilizare a Internetului în mediul rural, a declarat, pe 7 septembrie, Doina Banciu, consilier onorific al ministrului Comunicațiilor și Societății Informaționale, la conferința Cyber Intelligence Europe 2017. "În mediul rural, în România, procentul de utilizare a internetului va crește cu siguranță prin finalizarea proiectului Ro-NET, care va conecta, prin rețele de comunicații în bandă largă, 783 de localități izolate din mediul rural, în fapt 399.000 locuitori și 8.000 de instituții publice și firme private. În august 2017, acest proiect finanțat european a fost deblocat după zece luni de stagnare, astfel încât instituțiile cu sarcini în domeniul cybersecurity trebuie să ia în considerare această realitate în anul următor", precizează Doina Banciu (foto), citată de Agerpres. Potrivit acesteia, una dintre prioritățile Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) o reprezintă transpunerea prevederilor Directivei NIS (Network and information security — Securitatea Rețelelor și a Sistemelor Informatice) în legislația națională. În perioada imediat următoare, directiva urmează să fie supusă dezbaterii publice, astfel încât, în prima parte a anului 2018, să poată fi legiferată.
 
"Fără îndoială, instituțiile publice în principal vor înțelege mai bine necesitatea specialiștilor certificați în domeniul cibersecurity, iar în același timp se va deschide în România o piață pentru formarea de specialiști certificați la nivel național", a afimat Banciu.
 
Ro-Net este un proiect major finanțat prin fonduri structurale europene. La finalul lunii mai, Comisia Europeană a decis modificarea acestui proiect și împărțirea sa în două etape. Valoarea totală aprobată pentru prima etapă a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezintă cofinanțarea prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Bugetul proiectului pentru cea de-a doua etapă este de 53 milioane de euro.
 
Potrivit MCSI, 'Ro-Net va acoperi 783 din cele 2.268 de localități identificate ca 'zone albe' iar acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane și zonele rurale aducând Internetul în bandă largă mai aproape de 130.000 de gospodării, cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi și 2.800 de instituții publice'.
 
Grație proiectului, aproximativ 400.000 de persoane, precum și 8.500 de firme și 2.800 de instituții publice vor avea acces la Internet în bandă largă. Cei doi operatori desemnați să implementeze proiectul, în urma licitației organizate de Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, sunt Telekom Communications și Telekom Mobile.
 
Demararea proiectului Ro-Net a fost anunțată la jumătatea lunii ianuarie 2015, de către ministerul de resort.