.

Rețelele fără fir bazate pe standardul mai rapid 802.11g (spre deosebire de tradiționalul 802.11b) promit viteze de transmisie încă neatinse. Noul sistem, numit și Wireless G, poate comprima fișierele la trecerea între computere și oferă utilizatorilor de laptopuri posibilitatea să navigheze pe Internet din baruri la viteze nemaipomenite.

Wireless G este, de fapt, prea rapid pentru utilizatorul mediu, dat fiind că Internetul suferă de alte blocaje, dar aceasta nu are de ce să îi dezarmeze pe entuziaști. Wireless G este ultima versiune a popularului standard WiFi pe care se bazează majoritatea rețelelor fără fir actuale. Noua versiune funcționează împreună cu cea veche, costă cam cu 50% mai mult și este de 5 ori mai rapidă - ceea ce nu-i de colo: aceasta o face de 50 de ori mai rapidă decât majoritatea conexiunilor prin cablu la Internet, atingând un nivel de care mulți utilizatori nu au nevoie, cel puțin pentru moment. Furnizorul de echipamente WiFi Linksys consideră că noua tehnologie oferă garanții în vederea unor aplicații încă nedisponibile cu cerințe de capacitate mărită. 'Ce te aștepți să obții de la rețeaua de acasă într-un an? Pentru simplu acces Internet, probabil nu vei avea nevoie de Wireless G', explică Allen Huotari, director de cercetare-dezvoltare la Linksys, într-un interviu consemnat de 'TotalTelecom'.

Wireless G poate susține simultan câteva transmisii video de bună calitate, în timp ce standardul mai vechi, Wireless B (802.11b), abia face față unui singur flux în bune condiții. Până acum, însă, problemele legislative legate de posibilitatea ca utilizatori din afară să vadă conținutul video din rețelele din domiciliu au ținut pe loc adoptarea video-ului fără fir. Cu un laptop wireless, utilizatorii pot ușor trimite muzică și fișiere de lucru dintr-o cameră în alta prin undele radio, dar breșele de securitate, care deschid rețelele fără fir oportuniștilor, caracterizează toate versiunile de WiFi, inclusiv Wireless G.

Singurul suport de securitate pentru navigatorii de Internet din rețelele fără fir (de acasă sau din locuri publice) este incriptarea încorporată în browserele de Internet, nici pe departe atât de sigură ca cea din rețelele clasice. Pe scurt, rețelele WiFi nu sunt indicate pentru tranzacții bancare.

WiFi cuprinde o varietate de tehnologii, tehnic definite ca 802.11 A, B și G. Varianta B este cea mai veche, cea mai lentă și cea mai populară, A și G sunt mai rapide, dar A este mai potrivită grupurilor mari de utilizatori, aflați aproape de o stație de bază, în timp ce G trece mai bine prin pereți și este retroactiv compatibilă cu B. Aceasta înseamnă că utilizatorii individuali vor prefera să aleagă între B și G, susțin producătorii. Apple a decis deja pentru utilizatorii de Macintosh: vinde numai stații de bază Wireless G, dat fiind că acestea funcționează cu computerele echipate cu B și G. Amazon.com și buy.com cer în jur de 200 USD pe un router Linksys și un PC card de laptop cu Wireless G și 130 USD pentru sistemul mai vechi. Spre deosebire de stațiile de bază de la Apple, routerul Linksys nu are un port USB pentru imprimantă. În fine, o ultimă problemă este că producătorii au început să fabrice produse Wireless G înainte de definitivarea standardului tehnic, ceea ce înseamnă că utilizatorii vor trebui să descarce un pachet software cu actualizări în câteva luni de la achiziție.