.

Primul producător de terminale mobile al lumii, Nokia, a declarat pe 29 august că dorește să devină principalul acționar al societății mixte de software mobil Symbian, după ce partenerul american Motorola a decis să își vândă pachetul de 19% din acțiuni la Symbian. Pe 4 septembrie a expirat acordul pe 5 ani al acționarilor Symbian care îi împiedica pe partenerii fondatori, principalii producători de terminale ai lumii, să își vândă acțiunile.
Achiziția, prin care Nokia și aliatul său britanic Psion vor împărți pachetul, va costa Nokia în jur de 39 milioane GBP (62 milioane USD), iar pe Psion 17,4 milioane GBP. Valoarea acordată Symbian este de cca. 300 milioane GBP - o valoare mică, în viziunea unor analiști. Dacă achiziția va fi dusă până la capăt precum a fost anunțată, pachetul de acțiuni Nokia la Symbian se va ridica la 32%, de la 19% în prezent. Pachetul Psion va urca la 31%, de la 25% acum.
Aceasta este una din cele mai recente manevre de obținere a controlului asupra veniturilor din software de pe piața terminalelor mobile, care are anual vânzări de 450 milioane de terminale. Alianțele inițiale au plasat Symbian înaintea temutului rival Microsoft, care s-a luptat cu probleme tehnice și căruia i-a lipsit aura elitistă specifică sectorului, de care beneficiază din plin membrii consorțiului Symbian.
Analiștii consideră că achiziția va da consorțiului un 'accent Nokia' clar, dar că rămâne de văzut dacă retragerea Motorola prevestește dispariția lui. Ei se așteaptă ca Microsoft să întețească discuțiile cu membrii Symbian, ceea ce ar putea rezulta în dizolvarea treptată a Symbian. Producătorul suedez Ericsson, unul din membrii fondatori ai Symbian în 1998, a declarat că firma rămâne loială consorțiului, în timp ce societatea mixtă japonezo-suedeză Sony Ericsson a refuzat să comenteze, pe motiv că nu a decis nimic încă. Printre ceilalți parteneri ai Symbian se mai numără Panasonic din Japonia, Samsung din Coreea și Siemens din Germania.
Symbian domină, în prezent, piața de software pentru așa-numitele 'telefoane inteligente', care oferă utilizatorilor o grafică de mai bună calitate și o versiune restrânsă a facilităților unui computer personal, aceasta pe lângă funcțiile de bază ale unui telefon mobil.
Symbian a raportat în prima jumătate a anului creșteri spectaculoase ale veniturilor. Cu toate acestea, analiștii apreciază că nu se întrevede o listare la bursă a companiei. Sistemul de operare Symbian a rulat pe 2,68 milioane de telefoane vândute în primele 6 luni ale anului. Veniturile companiei au crescut, astfel, la 21,1 milioane GBP (33,4 milioane USD), de la numai 9,5 milioane cu un an în urmă.
Symbian a declarat în repetate rânduri că nu ia în considerare o listare pe bursă până când bursa nu va manifesta stabilitate, iar cererea pentru produsele sale un curs ascendent constant. Analiștii nu estimează o intrare pe profit a firmei înainte de 2005 cel mai devreme. Pentru aceasta, firma va trebui să livreze 20 milioane de unități pe an.

Motorola preferă Java
Nokia a mai declarat că vânzarea acțiunilor de către Motorola nu va afecta contractul de licențiere al acesuia cu Symbian. 'Motorola va continua să susțină sistemul de operare Symbian pentru interese specifice ale clienților și de afaceri', declară Motorola în cuprinsul comunicatului Nokia. 'Cu toate acestea, orientarea noastră principală în materie de software pentru piața de masă va fi Java (limbajul de programare al Sun Microsystems), care este susținut și de Symbian, de altfel'.
Decizia Motorola a venit la o zi după lansarea A920, primul său telefon multimedia de a treia generație, care rulează sistemul de operare Symbian. Telefonul este comercializat, începând cu 1 septembrie 2003, de către operatorii 3G -, inclusiv '3' din Marea Britanie - formați de conglomeratul Hutchison Whampoa din Hong Kong.
Pe de altă parte, Motorola va lansa în septembrie anul acesta un telefon inteligent bazat pe platforma Smartphone de la Microsoft, informează Financial Times. Produs de producătorul subcontractat Chi Mei Communication Systems din Taiwan, noul telefon va fi achiziționat de Orange.
Principalii furnizori de terminale au refuzat până acum să lucreze cu gigantul software, dar decizia Motorola demonstrează că Microsoft nu va putea fi ținut o eternitate în afara sectorului. Producătorii se tem că Microsoft și-a propus să câștige dominația în industria lor, la fel cum controlează sectorul computerelor personale, unde Windows este principalul sistem de operare.
Motorola este al doilea producător de terminale al lumii, dar pierde cotă de piață în favoarea Nokia. Nokia consideră Microsoft drept un competitor major, în ciuda prezenței sale actuale minuscule în sector.
Nokia vinde propriile sale aplicații software, care se bazează pe Symbian.
Ocupantul locului 3 mondial, Samsung din Coreea, anunțase că va lansa terminale Microsoft, dar și-a retras prototipurile la începutul acestui an, după ce a cumpărat un pachet de acțiuni la Symbian, spunând că, scăpat de sub control, Microsoft ar putea pune mâna pe mai toată valoarea generată în industria terminalelor mobile.