.

În jurul anului 2020, Internetul pe aparate mobile va fi dominat de 4G - este ceea ce reiese dintr-un studiu anual asupra evoluției Internetului efectuat de compania Cisco. Este necesar 4G pentru o videotelefonie eficientă, trimiterea rapidă de videoclipuri de fotografii de înaltă rezoluție, descărcarea pe aparate mobile cu rezoluții de ecran superioare, scrie belgium-iphone.lesoir.be, citat de Agerpres. Datorită, între altele, creșterii permanente a puterii comuncării video, traficul de date mobile la scară mondială se va mări de opt ori în următorii cinci ani. Circa 70% din traficul de date mobile va trece prin rețelele 4G. Paralel cu succesul 4G, debitul rețelelor mobile va crește și el, urmând să se tripleze în cinci ani, ajungând la 6,5 Mbps în 2020, față de 2,0 în prezent. În 2020, traficul mondial de date mobile va atinge 30,6 exaocteți pe lună, de zece ori mai mult decât în 2015 și de 120 de ori mai mult decât în 2010. "Ca să fie mai clar, acest lucru înseamnă că fiecare om de pe glob va trimite atunci 2,5 filme video pe zi. Datorită acestei explozii a traficului de date pe aparate mobile la nivel global trebuie să lucrăm la dezvoltarea unei noi conexiuni via 5G", precizează Pol Vanbiervliet (foto), director general al Cisco Belgia.
 
 
În 2020, 72% din parcul de aparate și de conexiuni mobile vor fi inteligente (smart), de două ori mai mult decât în 2015. Conform estimărilor, aparatele inteligente ar urma să reprezinte 98% din traficul de date mobile în jurul anului 2020, 81% fiind asigurate de smartphone-uri. Tot în 2020, mai mulți oameni vor dispune de un aparat mobil (5,4 miliarde) decât de electricitate (5,3 miliarde), de apă curentă (3,5 miliarde) sau de mașină (2,8 miliarde).
 
Potrivit lui Rajeev Suri, CEO la Nokia, preluat de lemondeinformatique.fr, 5G ar putea veni mai repede decât s-a prevăzut, mai multe elemente de normă ale viitoarei generații de comunicații mobile putând fi definite din acest an.
 
În cadrul unei conferințe de presă susținute în ajunul Mobile World Congress 2016 (MWC), care a avut loc la Barcelona între 22 și 25 februarie, Rajeev Suri a declarat că viitoarea generație de rețele mobile va fi definită "în mod concret" până la sfârșitul acestui an. În prezent, estimările oficiale prevăd o finalizare completă a normei 5G până în 2020, însă CEO al Nokia apreciază că cererea este prea puternică pentru a aștepta până atunci. "Anul 2020 va corespunde probabil desfășurării mondiale și masive a noii norme, însă primele dezvoltări ar trebui să aibă loc din 2017, cu o creștere a puterii până în 2020", a afirmat el.
 
"În acest stadiu, utilizatorii și operatorii își dau deja bine seama de ce le poate aduce 5G, mult mai mult decât la elaborarea 3G sau 4G", a adăugat Rajeev Suri. "Unele servicii vor fi instalate înaintea finalizării oficiale a 5G, iar elaborarea normei avansează mai repede decât s-a prevăzut", a încheiat el, citat de lemondeinformatique.fr.