.

Turcii de la Turk Telekom A.S., grup controlat de saudiții de la Oger Telecom (fostul proprietar al Zapp), sunt în negocieri avansate și exclusive cu ungurii de la Invitel Holding pentru preluarea diviziei internaționale din cadrul operatorului maghiar, ce include Invitel Austria, Invitel Ungaria și Euroweb Romania, conform agenției de monitorizare MarketWatch, o divizie a World Street Journal din SUA.

Invitel negociază vânzarea diviziei internaționale către Turk Telekom

Invitel, al doilea mare furnizor de servicii de telefonie fixă din Ungaria, a anunțat pe 3 mai că a început negocieri exclusive cu grupul de telecomunicații Türk Telekom, controlat de saudiții Oger Telecom, fostul proprietar al operatorului Telemobil, pentru vânzarea unei divizii internaționale, ce include și operatorul ISP - Euroweb Romania. În acest mod, turcii și acționarii lor saudiți încearcă să diminueze creșterea fără precedent a dominației grecești în afacerile telecom din regiunea Balcanilor orientali.

Grupul turc vizează achiziția diviziei International Wholesale Business a Invitel, ce include toate acțiunile Invitel International AG, respectiv AT-INVITEL GmbH, Invitel International Hungary Kft și SC Euroweb Romania SA, conform oficialilor Invitel. Euroweb Romania este unul dintre jucătorii importanți ai pieței telecom autohtone, iar Invitel este acționarul principal al Euroweb Romania din 2005 (când s-a petrecut a treia preluare a Euroweb de la înființare). Grupul ungar are cea mai mare infrastructură alternativă proprie din Sud-Estul Europei și deține mărcile de piață Invitel, Memorex și Euroweb. Compania maghiară și-a axat activitatea pe furnizarea de soluții de comunicații IP și Internet destinate segmentului de afaceri, precum și pe integrarea strategică a serviciilor complementare acestora (VoIP și video-telefonie).

Euroweb e pe profit și s-a învățat cu preluările

"Această acțiune, dacă va fi dusă la bun sfârșit, ar fi a patra preluare a Euroweb și va avea pentru noi o triplă semnificație pozitivă. În primul rând, pentru că noii acționari reprezintă un operator și noi știm că operatorii telecom au viziuni strategice pe termen mediu și lung în privința dezvoltării afacerilor. Asta spre diferență de un fond de investiții care dorește profituri pe termen scurt, iar când consideră că este oportun vinde compania unor noi acționari. În al doilea rând, se deschid sinergii pan-europene, care ne vor îmbogăți oferta de până acum, prin adăugarea în inelul (ringul) rețelei proprii a Turciei și Orientului Apropiat. Astfel, vom avea o oferta dublă (România – Frankfurt și România – Orient) față de competiție, care se rezumă la spațiul central european. În al treilea rând, o eventuală preluare e pozitivă pentru că Euroweb se vinde din caută că merge bine, are un EBITDA pozitiv, suntem pe profit. Nu suntem vânduți pentru că ne merge rău, aș zice dimpotrivă", a declarat în exclusivitate pentru revista Comunicații Mobile, Laurențiu Stan, General Manager al Euroweb România. Este foarte evident că posibila preluare, probabil până în toamnă, nu va afecta afacerile, strategia, echipa și angajamentele Euroweb în țara noastră, dimpotrivă credem noi. Prin adresarea comunității de afaceri turcești din România numărul clienților de business Euroweb poate să crească, ținând cont de loialitatea turcilor față de companiile din țara lor.

Euroweb România a înregistrat în 2009 o creștere cu 4% a profitului înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare (EBITDA), la 9,9 milioane lei, la afaceri de 42 milioane lei, în scădere cu 5,6% față de 2008. În 2008, Euroweb a raportat un EBITDA de 9,5 milioane de lei, o cifră de afaceri de 44,5 milioane lei la un număr de 87 de angajați.

Invitel este controlată de grupul danez de telecomunicații TDC prin divizia Hungarian Telephone & Cable Corp. (HTCC). Hakam Kanafani, directorul de dezvoltare al Oger Telecom, acționar majoritar al Türk Telekom, a declarat în luna mai 2009 că operatorul turc vizează achiziții de până la un miliard de dolari (USD) în Europa de Est, indicând ca ținte România, Kosovo, Kazahstan și Bulgaria.

Oger Telecom este controlat de grupul saudit Saudi Oger, care a deținut, indirect, și operatorul de telefonie mobilă Telemobil, prin intermediul companiei Inquam România, până la vânzarea acestuia către operatorul de comunicații mobile Cosmote România, în 2009. Cosmote a semnat, în iunie 2009, un acord pentru achiziția Telemobil, operatorul rețelei Zapp, fiind atras de licența 3G pe care o deținea Zapp și de care Cosmote avea nevoie ca de aer, pentru dezvoltarea serviciilor de date. Tranzacția a presupus plata a 61 de milioane de euro pentru acțiuni și preluarea de către compania elenă a unor datorii și alte obligații financiare în valoare de 146 de milioane euro și s-a finalizat în noiembrie 2009. Exitul Zapp a fost catalogat de către analiști a fi fost unul de succes, ținând cont de situația financiară precară a companiei, de numărul redus de abonați și mai ales de lipsa de eficiență a tehnologiei CDMA în fața ofensivei masive a GSM, prin serviciile 3G și următoarea etapa LTE (4G).