.

Cu ajutorul unor subvenții primite din partea Intel Foundation, Mercy Corps îi ajută pe pescarii indonezieni să-și reînceapă câștigarea existenței. Laptop-urile au ajutat la accelerarea procesului de aprovizionare și a expedierii proviziilor către provincia Aceh, grav afectată de tsunami.

Oamenii din Banda Aceh, Indonezia, își reclădesc viețile distruse de tsunami-ul ce a avut loc în decembrie anul trecut în Oceanul Indian, iar Intel contribuie în mod discret la reconectarea acestei părți din Asia de Sud cu restul lumii.

Cea mai recentă realizare o reprezintă o "umbrelă" wireless broadband, de mari dimensiuni, care permite grupurilor umanitare din zonă sosite în ajutorul victimelor dezastrelor să comunice între ele și cu lumea din afară, deși se află în Banda Aceh, o regiune grav afectată.
În iunie, inginerii din regiune au realizat o rețea pre-WiMAX bazată pe tehnologie Intel, care în prezent acoperă aproximativ 1 500 kilometri pătrați din provincia Aceh.
Rețeaua este alcătuită din trei stații de bază pre-WiMAX, care asigură conectare de mare viteză la Internet, cu viteze de până la 6 megabits pe secundă în aria de acoperire și 28 megabits pe secundă pentru conexiunile de întoarcere între stațiile de bază și conexiunile dintre mai multe terminale mici de tip satelit, numite VSAT.

Tsunami-ul a măturat totul în calea sa
Imediat după tsunami, 'aproape nimic nu mai rămăsese' în orașul Banda Aceh, își amintește Shirine Bakhat, de la Mercy Corps. 'Tsunami-ul a smuls stâlpii de telefon, a afectat mijloacele de comunicație, apa a smuls chiar și betonul, atât a fost de puternică,' a declarat Bakhat într-un interviu telefonic cu Circuit News din Jakarta.
După un dezastru natural de proporții atât de mari, în care un sfert de milion de oameni au murit, iar sute de mii sunt încă afectați, oare chiar mai contează conectivitatea broadband la Internet ? Nu există alte nevoi mai presante?
Răspunsul dat pe scurt, spun cei de la fața locului, este următorul: conectivitatea la Internet reprezintă un ajutor imens pentru indonezienii de aici, care trebuie să facă față celor mai importante necesități.

Cazul în discuție: problemele a sute de pescari din provincia Aceh. Tsunami-ul a măturat în calea sa absolut tot ce le trebuia pentru a-și câștiga existența și a-și hrăni familiile: bărcile, motoarele, plasele de pescuit.

Dar o plasă pentru prins ton nu este la fel ca o plasă pentru prins crabi, iar pescuitul în ape puțin adânci necesită cu totul alt tip de năvoade și bărci față de pescuitul la mare adâncime. Pe uscat, lucrătorii Mercy Corps au reușit să trimită rapid mesaje de e-mail echipelor care procurau echipamente, la sute de kilometri distanță, descriind exact specificațiile echipamentului de care aveau nevoie pescarii locali pentru a se repune pe picioare.
Shirine Bakhat, de la Mercy Corps, spune: 'Ar fi fost posibil, dar incredibil de dificil să îi ajutăm pe pescarii din provincia Aceh să își reia viața de zi cu zi, fără conectivitatea la Internet."

Conectivitate pe arii mai largi, laptop-uri mai multe
Pe lângă faptul că a contribuit la formarea unei rețele broadband wireless în provincia Aceh, Intel a sprijinit cu aproximativ 100 computere laptop grupurile umanitare și de susținere a victimelor dezastrului.
Rețeaua WiMAX și alte donații constând în tehnologie Intel permit numeroaselor organizații care oferă sprijin victimelor dezastrului, ca de exemplu Națiunile Unite, Societatea Semiluna Roșie, Mercy Corps și World Food Bank, să ajungă la populația din regiune cu ajutoarele de care au nevoie acești oameni.
'În Indonezia, toată lumea vorbește despre infrastructura wireless din Banda Aceh,' spune Budi Wahyu Jati, country manager Intel, Indonesia.

John Baudier, angajat al Intel Information Services and Technology Group (ISTG), care locuiește în Penang, a explicat Circuit News că, datorită conectivității WiMAX furnizate gratuit în provincia Aceh pentru multe dintre aceste grupuri, precum și datorită celor 100 laptop-uri donate de Intel, agențiile au reușit să îi ajute mult mai rapid și mult mai eficient pe indonezienii aflați în suferință.

Micșorarea diferenței digitale
Transporturi aeriene de alimente și medicamente, repararea drumurilor, îngrijirea celor bolnavi și răniți, reclădirea economiei - pentru toate acestea, este nevoie ca oamenii să discute între ei și să se coordoneze bine.
Lucrurile ar fi putut să nu meargă astfel.
'Sute de agenții umanitare s-au grăbit să ajungă în provincia Aceh, în zilele și săptămânile de după tsunami-ul din 26 Decembrie. Absolut fiecare dintre aceste grupuri dorea să își deschidă propriul link de comunicații,' spune soția lui John'™s Baudier, Theresa Baudier, și ea angajată a ISTG, locuind în Penang.
Graba de a-i ajuta pe cei din jur ar fi putut genera un adevărat haos electronic.
'Am văzut în acel moment oportunitatea de a micșora diferența digitală, instalând o infrastructură comună, pe care să o poată folosi toată lumea,' spune Theresa Baudier.

După perioada de confuzie a apărut WiMAX
Instalarea rețelei broadband pre-WiMAX în Banda Aceh, Indonezia. Rețeaua acoperă aproximativ 1 500 kilometri pătrați.
Înainte de instalarea rețelei wireless broadband în Banda Aceh, organizațiile umanitare nu puteau face prea ușor transfer de date și nu puteau regla detaliile logistice, nici în interiorul grupului, nici cu alte organizații care acționau în această provincie. Informațiile referitoare la persoane date dispărute, alimente, medicamente și materiale pentru lucrările de reconstrucție trebuiau să treacă prin conexiuni directe către terminale conectate la VSAT, care nu puteau conecta decât câteva PC-uri cu birouri îndepărtate, aflate la mii de kilometri distanță.
Astfel a început proiectul pre-WiMAX, susținut de Intel Foundation, lideri importanți din cadrul Intel, și câteva zeci de membri ai personalului. Era necesar să se transporte pe calea aerului, din toată lumea, hardware-ul pre-WiMAX, servere, laptop-uri și alte echipamente necesare, care să ajungă până la Banda Aceh.

Totuși, nu a fost în nici un fel un "spectacol în exclusivitate Intel".
Angajații Intel au colaborat îndeaproape cu agențiile locale care fuseseră angajate de guvernul indonezian pentru a ajuta victimele dezastrului, dar și cu alte companii dispuse să doneze timp, materiale și servicii în sprijinul victimelor dezastrului.

Echipament de ultimă generație
În formarea rețelei pre-WiMAX pentru Banda Aceh, John Baudier de la ISTG spune că accentul s-a pus pe "agilitate și rapiditate". Tot echipamentul este de ultimă generație, iar pentru instalare au fost utilizate configurațiile standard ale industriei de gen. Training-ul și instalarea în teren au fost subcontractate unor echipe locale, inclusiv instalarea și lucrările de întreținere pentru antene și stații de bază.

Pe toată coasta uriașă a Oceanului Indian, asupra căreia s-a abătut tsunami-ul din decembrie 2004, eforturile de reconstrucție continuă. Rețeaua pre-WiMAX din Banda Aceh este ceea ce John Baudier numește cu modestie 'un început' în eforturile de a-i ajuta pe oameni să își reia viața de zi cu zi.

În perspectivă, rețeaua pre-WIMAX va fi disponibilă pentru mult mai multe, nu doar pentru asistarea victimelor dezastrului: rețeaua poate să îi ajute pe profesorii, elevii și studenții, autoritățile locale, micile întreprinderi și cetățenii obișnuiți din provincia Aceh să se conecteze la Internet și la lumea care li se deschide în acest fel.