.

40 de persoane din 10 localități rurale din Gorj au fost instruite gratuit să utilizeze computerul de către bibliotecarii din localitate și au obținut certificarea ECDL EqualSkills recunoscută internațional cu sprijinul ECDL ROMÂNIA prin proiectul Biblionet. "Implementat în România de către fundația IREX, Biblionet este un program de 26,9 mil. USD prin care încercăm să oferim bibliotecilor publice acces gratuit la Internet prin dotarea cu calculatoare performante și formarea bibliotecarilor care să îi învețe pe cetățeni cum să folosească Internetul la bibliotecă. Suntem în ultimul an al programului, și deja am depășit 2200 de biblioteci publice partenere în toate județele din România și am instruit peste 4000 de bibliotecari. Marea noastră dorință este că, prin intermediul acestui gen de parteneriate cu sectorul public, non-guvernamental și privat, să asigurăm sustenabilitatea programului nostru și dezvoltarea continuă a sistemului de biblioteci publice din România", precizează Paul-Andre Baran (foto), Director program Biblionet și Campion digital al României la Comisia Europeană.

ECDL ROMANIA s-a alaturat proiectului Biblionet prin acordul de parteneriat semnat cu International Research and Exchanges Board (IREX), principalii responsabili de derularea proiectului la nivel national. 10 biblioteci din mediul rural din jud. Gorj au desfasurat programul ECDL EqualSkills pentru membrii comunitatii si joi, 11 iulie 2013, la sediul Bibliotecii Judetene „Christian Tell" din Tg. Jiu, toti participantii s-au intalnit pentru inmanarea certificarilor ECDL EqualSkills.

In aceasta primavara, 5 bibliotecari de la Biblioteca Judeteana "Christian Tell" Gorj si 10 bibliotecari din 10 comune din judet au parcurs cu succes un program Train of Trainers prin care si-au insusit cunostintele de predare a programului ECDL EqualSkills.

Incepand cu 20 mai 2013, in cadrul bibliotecilor publice din comunele Bustuchin, Jupinesti, Scoarta, Pestisani, Ionesti, Telesti, Licurici, Logresti, Balesti si Pades din jud. Gorj s-a derulat programul de training si certificare ECDL EqualSkills. Cei 10 bibliotecari au pus in practica ce au invatat pe parcursul TOT-ului organizat de ECDL ROMANIA cu sprijinul IREX si al Bibliotecii Judetene Gorj. Astfel, a inceput un program pilot de certificare ECDL EqualSkills pentru un numar de 40 de membri ai comunitatilor rurale mentionate. Programul ECDL EqualSkills s-a desfasurat prin intermediul bibliotecarilor deveniti acum indrumatori ECDL EqualSkills. La finalul programului, participantii au obtinut certificarea ECDL EqualSkills, care atesta cunostintele elementare de utilizare a computerului cu recunoastere la nivel international.

„Parteneriatul dintre programul Biblionet și ECDL ROMANIA s-a concretizat ca urmare a identificarii unui obiectiv comun, si anume acela de a crea noi servicii in bibliotecile publice, orientate catre dezvoltarea aptitudinilor si cunostintelor IT in randul membrilor comunitatii. Proiectul pilot, demarat anul acesta in 10 biblioteci locale din reteaua Biblionet a judetului Gorj, cu sprijinul echipei Bibliotecii Judetene Gorj, s-a dovedit a fi un real succes. Ii felicitam pe toti cei care au reusit sa obtina certificatul ECDL EqualSkills prin intermediul bibliotecilor publice din localitatile lor si pe bibliotecarii locali care i-au instruit. Ne bucura foarte mult aceste rezultate si ne incurajeaza sa continuam colaborarea cu echipa ECDL ROMANIA pentru a extinde acest proiect catre toate bibliotecile judetene si retelele lor de biblioteci locale, echipate in cadrul programului Biblionet", precizează Paul-Andre Baran.

"Alaturandu-se Biblionet, ECDL ROMANIA continua procesul continuu de alfabetizare digitala si de asigurare a oportunitatii de a dobandi competente digitale pentru fiecare persoana. ECDL EqualSkills este un program adresat celor care se tem sau care se simt depasiti de noile tehnologii, fiind gandit ca un program flexibil de invatare care ofera o introducere completă in lumea calculatoarelor. Prin parteneriatul creat, ECDL ROMANIA si IREX lucreaza impreuna si promoveaza noi servicii in bibliotecile publice orientate catre dezvoltarea aptitudinilor si cunostintelor IT pentru membrii comunitatii, in special pentru membrii comunitatilor rurale." – Carmen-Codruta Rentea, Director general ECDL ROMANIA

ECDL ROMANIA

Permisul european de conducere a computerului (ECDL – European Computer Driving Licence) este cel mai raspandit program de certificare a competentelor digitale recunoscut la nivel international in 148 de tari si numara pana in prezent peste 12 milioane de persoane inregistrate in program.

In afara Europei, certificarea este cunoscuta sub numele ICDL (International Computer Driving Licence).

Permisul ECDL nu are limita de valabilitate in timp, competentele digitale fiind certificate pe viata, in conformitate cu programele analitice aferente fiecarui modul, aflate in vigoare la momentul sustinerii examinarii.

Certificarea ECDL este vendor-independent, examenele pot fi sustinute pe mai multe suite de aplicatii.

ECDL ROMANIA este Operatorul National al licentei ECDL in Romania, cu o retea de peste 700 de centre de instruire si testare acreditate pe intreg teritoriul tarii.

Programul este administrat la nivel mondial de catre ECDL Foundation, principala autoritate de certificare ECDL.

Pentru mai multe informatii accesati www.ecdl.ro sau www.ecdl.org , www.equalskills.ro .