.

Interviu cu Nenad PACEK, director CEEMEA, The Economist Intelligence Unit

Cu prilejul celei de a șaptea mese rotunde la nivel guvernamental 'Construirea unei platforme pentru o dezvoltare solidă', organizată de 'The Economist Conferences' pe 26 - 27 septembrie, la București, Nenad PACEK, directorul CEEMEA la Economist Intelligence Unit ne-a prezentat în exclusivitate punctele sale de vedere privind evoluția economică a României. În viziunea acestuia, România traversează cel mai bun moment economic, însă lucrul acesta nu este suficient pentru a fi putea menționați în paginile revistei 'The Economist'!

Roxana Onea: De ce este România atât de puțin prezentă în paginile revistei 'The Economist'?
Nenad Pacek:
'The Economist Intelligent Unit' este o divizie separată față de revista The Economist, iar ei au independență totală în alegerea și expunerea subiectelor. Noi nu putem interveni în politica lor editorială, dar trebuie să ținem cont că publicația mizează doar pe știrile de maximă importanță.

Roxana Onea: Cum percepeți mediul de afaceri din România comparativ cu cel din țările vecine?
Nenad Pacek:
Dacă mi-ați fi pus această întrebare acum 3-4 ani aș fi răspuns că mediul de afaceri de aici este cu mult în urma celui din celelalte țări din regiune. Însă de la introducerea taxei unice și de la momentul liberalizării, România a devenit o țară interesantă pentru partea de producție și observăm astfel cum numeroase țări încep să se gândească și să se îndrepte spre România. Comparând cu oportunitățile oferite de China, România are avantajul poziționării în Europa, mult mai aproape de companiile mari producătoare care preferă o producție în Europa pentru a scădea costurile de transport din și spre China. În plus, aici există și o forță de muncă calificată, care este apreciată de occidentali.

Roxana Onea: Care sunt punctele forte ale României pentru care investițiile străine ar fi interesate de țara noastră?
Nenad Pacek:
Aș menționa, în primul rând, forța de muncă ieftină. Deocamdată nu s-a ajuns la un avantaj care să țină de posibilitatea conturării unor proiecte autohtone de anvergură, ceea ce într-o oarecare măsură este un lucru pozitiv. Așa au stat lucrurile și în cazul Cehiei, acum 10 ani. Până la urmă trebuie început de undeva, și acel punct este în cazul României forța de lucru ieftină și partea de producție de mărfuri.

Chiar dacă România trăiește acum cel mai bun moment de dezvoltare, trebuie să înceapă totuși să se gândească la ce alte avantaje va putea oferi în viitor. Cred că în prezent țara d.voastră cunoaște cel mai bun moment din punct de vedere al profiturilor încasate și că nu va mai exista un boom economic. Se va trece, totuși, la o creștere ușoară, treptată.
Acum, nu întrevăd nici o industrie anume care să aibă o creștere semnificativă și care să le surclaseze pe celelalte. Ar putea exista anumite beneficii pentru sectorul IMM prin finanțări, cu preponderență în sectoarele de IT, Comunicații și de construcții.

Roxana Onea: Cum credeți că va arăta România după integrarea în Uniunea Europeană?
Nenad Pacek:
Pe termen scurt, nu cred că se vor schimba multe. Vor exista avantaje prin acordarea de credite pentru acoperirea deficitelor și repornirea unor afaceri. Uniunea Europeană îi va aduce României un grad de predictibilitate care îi va da siguranța că nu vor mai exista crize economice.