.

Toshiba Corporation a anunțat, la forumul anual al Societății pentru Ecrane Informaționale (Society for Information Display), organizat la Boston, Massachusetts, între 21 și 23 mai 2002 că a dezvoltat cu succes primul ecran flexibil cu cristale lichide, deschizând calea imaginilor pe ecrane curbate și, pe termen lung, a LCD-urilor ce se pot îndoi. Noul ecran anunțat este complet color, subțire (8,4 inch), cu o matrice activă poli-siliciu TFT LCD ce suportă rezoluție SVGA.
Tehnologia poli-siliciu de temperaturi joase, pentru care Toshiba este vestită în lume, asigură o luminozitate mărită și viteze mari de reactualizare a imaginilor de pe ecran. LCD-ul flexibil deschide noi posibilități în materie de design, iar profilul ultra-subțire - mai puțin de 0,4 mm - ajunge la o greutate de sub 20 g - un sfert sau chiar o cincime din cea a actualelor LCD-uri TFT din poli-siliciu de temperatură joasă. Flexibilitate ecranului îi mărește, de asemenea, rezistența la șocuri.
Toshiba a obținut ecranul flexibil dezvoltând tehnologia necesară obținerii unui substrat de sticlă extrem de subțire, nivel pe care se formează TFT-urile, și atașarea lui pe o folie flexibilă. Ecranele ce folosesc această tehnologie se pot fabrica la temperatura normală a procesului de fabricație.
Noul ecran poate fi îndoit în toate direcțiile, cu o rază a curburii de până la 20 cm. Alte încercări de flexibilizare a LCD-urilor au ales formarea de tranzistori pe un substrat din plastic flexibil la temperaturi extrem de joase, dar aceste încercări nu au obținut fie o calitate satisfăcătoare a tranzistorilor, fie o rezistență suficientă.
Printre aplicațiile pentru noul tip de ecran se numără televizoare cu ecrane curbate ce pot fi montate în spații publice și ecranele informative din trenuri și autobuze. Toshiba a trecut, în prezent, la producția de masă a acestui ecran, iar Toshiba Matsushita Display Technology Corporation estimează că lansarea primelor produse comerciale va avea loc după anul fiscal 2004.