.

Nivelul câmpurilor electromagnetice (EMF) generate de dispozitive create de om au crescut în mod constant în ultimii 50-100 ani. Această creștere se datorează folosirii tot mai mari a electricității și a noilor tehnologii IT&C. În ultimele decade, posibilele efecte negative ale expunerii EMF asupra sănătății omului au reprezentat un important punct de cercetare, puține rezultate negative fiind, însă, regăsite și publicate despre impactul EMF asupra mediului terestru și a celui acvatic.

Organizația mondială a sănătății (WHO) tratează această problemă prin intermediul Proiectului Internațional EMF (IEMFP). Unul dintre obiectivele acestui proiect este de a oferi sfaturi autorităților naționale asupra efectelor EMF asupta sănătății și a mediului înconjurător, cât și asupra măsurilor de protecție sau a acțiunilor necesare, în caz de nevoie.
În continuare, vă vom prezenta un sumar al unui articol prezentat de către IEMFP în februarie 2005, acesta sumarizând toate cercetările științifice asupra efectelor expunerii la câmpurile EMF în spectrul de frecvență 0-300 GHz. Acest spectru acoperă toate frecvențele emise în mediu înconjurător prin intermediul tehnologiei EMF.

Există vreun motiv real să ne temem de efectele EMF asupra mediului înconjurător?
Cunoașterea impactului câmpurilor electromagnetice asupra mediului este importantă pentru prezervarea ecosistemului terestru și marin, care formează baza pentru o dezvoltare susținută. Protecția mediului și conservarea naturii au devenit probleme de mare interes pentru publicul larg, cât și pentru guverne. Numeroase proiecte au fost subiectul presiunilor publice, cele care implicau câmpurile electromagnetice fiind unele dintre acestea.
De exemplu, construcția unui transmițător radio de mare frecvență, ce urma să fie utilizat de Voice of America în Israel (ar fi devenit cea mai mare stație radio din lume), a fost blocată din motive ecologice, în parte relaționate cu temerile despre potențialele efecte ale EMF asupra păsărilor migratoare.
Temerile publice în legătură cu expunerea mediului la câmpurile electromagnetice au abordat diferite subiecte, începând de la pretinsele reduceri ale producției de lapte pentru vacile care pășteau  sub liniile de înaltă tensiune și până la așa zisele 'îmbolnăviri' ale copacilor din imediata apropiere a radarelor de mare putere. Asemenea plângeri ar fi putut afecta dezvoltarea unor noi tehnologii: mai multe planuri au fost propuse, începând cu 1960, în vederea generării curentului electric în spațiu, prin intermediul unor panouri solare lansate pe orbita Pământului. Cantități mari de energie electrică  generate de asemenea sateliți solari ar fi fost transmise către antene special create pe Pământ.
În plus față de dificultățile tehnice întâlnite, aceste proiecte trebuia să câștige acceptarea publică.

Surse de expunere ale mediului înconjurător
Emisiile naturale, cât și cele artificiale, formează în prezent mediul EMF în care trăim. Sursele naturale, care includ radiațiile EMF emise de soare, pământ sau de atmosferă (inclusiv descărcările electrice), reprezintă doar o mică fracțiune din totalul emisiilor EMF din banda de frecvență cuprinsă între 0-300 GHz. Sursele generate de om au devenit o componentă importantă a emisiilor EMF totale în mediul înconjurător. Sursele cele mai importante sunt reprezentate de:
- Transmițătoarele rafio FM și TV: cele mai puternice câmpuri, în majoritatea ariilor urbane, sunt asociate cu serviciile de transmisiuni radio și TV. În ariile urbane, contribuția venită din partea stațiilor de bază folosite de operatorii mobili ar putea atinge amplitudini similare.
- Radarele: sistemele radar sunt folosite într-o varietate largă de aplicații, începând de la sisteme de navigație și până la sisteme de supraveghere a avioanelor sau a rachetelor. O penetrare mai mare este așteptată din partea vehiculelor dotate cu sisteme radar anticoliziune.
- Liniile de tensiune de mare putere: liniile de tensiune livrează electricitate (în general la 50 dau 60 Hz) și pot acoperi sute de kilometri.
- Liniile de tensiune de pe fundul mărilor: astfel de cabluri sunt utilizate în Europa (în special în Scandinavia și Grecia), Canada, Japonia, Noua Zeelandă și Filipine, pentru transferul puterii electrice. Aceste cabluri conduc, de obicei, curent de intensitate foarte mare, atingând 1000 de amperi sau chiar depășind această cifră.
Pentru majoritatea acestor surse, câmpuri electromagnetice substanțiale există doar în imediata apropiere a sursei, unde ar putea depăși limitele internaționale stabilite, în 1988, în cazul expunerii umane de ICNIRP (International Committee for Non-Ionizing Radiation Protection). Aceste locații nu sunt, în general, accesibile publicului, fiind înconjurate de către fauna acelei zone sau de amenajări speciale. Odată, însă, ce ne îndepărtăm de aceste surse, câmpurile descresc rapid (pătratic) în intensitate, cu mult sub limitele stabilite de ICNIRP.

Sumarul unor studii relevante
Studii asupra animalelor
Majoritatea studiilor despre studiile EMF asupra animalelor au fost realizate pentru a investiga posibile efecte adverse asupra sănătății omului. Aceste studii sunt efectuate, în general, pe animalele folosite în cazul studiilor toxicologice (șobolani și șoareci), însă unele studii au inclus și alte animale, cum ar fi muștele cu viață scurtă, pentru a investiga efectele genotoxice. Însă, ne interesează în mod deosebit, este dacă aceste câmpuri electromagnetice pot avea un impact negativ asupra speciilor de animale sălbatice sau domestice.
Astfel, au fost avute în vedere următoarele:
- Specii diferite de animale sălbatice, în special anumiți pești, reptile, mamifere și păsări migratoare, care folosesc câmpul magnetic static natural (geomagnetic), alături de alți parametri, pentru orientare și navigare;
- Fermele de animale (porci, oi sau vite) ale căror pășuni sunt traversate de linii de înaltă tensiune (50-60 Hz) sau care se află în apropierea unor antene de transmisii radio sau TV;
- Fauna zburătoare, precum păsări sau insecte, care ar putea trece prin raza principală a antenelor de mare putere și a radarelor sau prin câmpurile ELF de mare intensitate generate de liniile de putere de înaltă tensiune.
Studiile efectuate, până la această dată, au regăsit puține evidențe ale efectelor EMF asupra faunei, la nivele aflate cu mult sub limitele impuse de ICNIRP. În particular, nu au fost găsite efecte adverse asupra vacilor care se hrăneau sub liniile de înaltă tensiune. Oricum însă, se știe că performanțele în zbor ale insectelor pot fi afectate în câmpuri electrice de peste 1kV/m, însă efecte importante s-au descoperit doar în cazul albinelor, atunci când stupuri confecționate din materiale conducătoare de energie electrică au fost plasate direct sub liniile de înaltă tensiune. Conductorii neizolați, fără împământare, care sunt plasați într-un câmp electric, se pot încărca și pot cauza răni sau pot tulbura activitatea animalelor, păsărilor și insectelor.

Studii asupra vegetației
Studiile efectuate asupra plantelor, la 50-60 Hz, nu au relevat efecte negative în cazul nivelelor normale ale EMF regăsite în natură, nici chiar în cazul celor aflate sub linii de mare intensitate, ce ating 765 kV. Însă, se știu deja problemele copacilor care apar în cazul generării unor câmpuri electrice ce depășesc limitele impuse de ICNIRP, coroana unui copac fiind afectată la vârful frunzelor. Asemenea efecte ale  câmpuri electrice se regăsesc doar în cazul copacilor plasați sub liniile de înaltă tensiune.

Studii despre viața acvatică
Deși toate organismele sunt expuse câmpului geomagnetic, animalele marine sunt, și ele, expuse câmpurilor electrice naturale cauzate de curenții marini ce se mișcă prin câmpul geomagnetic. Animalele electrosenzitive, precum rechinii sau pisicile de mare, se pot orienta singure ca un răspuns la câmpuri electrice de mică intensitate, datorită organelor electroreceptive proprii. Unii investigatori au sugerat că toate câmpurile electromagnetice generate de om (prin intermediul cablurilor electrice marine) pot interfera cu abilitățile navigaționale ale acestor animale în imediata apropiere a cablurilor electrice.
Chiar și așa însă, nici unul dintre studiile efectuate până acum, vizând impactul cablurilor electrice marine asupra peștilor migratori (ex. somoni sau anghile) și asupra întregii faune imobile de pe fundul mării (moluștele) nu au regăsit afectate comportamentele substanțiale ale peștilor, ori un impact negativ biologic, demn de interesul ecologiștilor.

Ce trebuie făcut?
Studiile ecologice suplimentare sunt necesare, din moment ce orice influențe adverse ale câmpurilor electromagnetice asupra plantelor, animalelor sau asupra oricăror organisme vii, pot să aibă un impact negativ asupra vieții și sănătății umane.
Multe dintre studiile existente au fost efectuate în mod aleatoriu și nu au avut totdeauna calitatea necesară. O agendă de cercetare coordonată, care să adreseze problemele științifice ridicate de creșterea nivelului câmpurilor electromagnetice, nu există încă în prezent, însă în lumina celor prezentate mai sus, nu este o nevoie urgentă pentru a atribui acestui domeniu prioritate în fața altor probleme legate de sănătate, mult mai importante în prezent.