.

Stațiile radio-echipamente indispensabile ale oricărei armate moderne au dobândit, în ultimele decenii, noi valențe, evoluând de la dispozitive menite să asigure transmiterea de mesaje vocale, pe frecvențe fixe, la echipamente performante, capabile să transmită informații multimedia (voce, date, imagini). În plus, sunt dotate cu sisteme sofisticate de protecție la interceptare și bruiaj electronic și dispun de multiple facilități auxiliare menite să satisfacă cele mai exigente cerințe ale utilizatorului în etapa actuală. În această categorie de stații radio pot fi încadrate și stațiile radio cu salt de frecvență, în gama undelor scurte și ultrascurte, fabricate la S.C. ELPROF S.A. sub licența firmei THALES COMMUNICATIONS, al căror beneficiar este M.Ap.N. Echipamentul cel mai reprezentativ îl constituie stația de radio emisie-recepție PANTHER 2000V-EDR, aflată în fabricație în România și intrată în dotarea trupelor M.Ap.N. începând din anul 2001. Aceasta este rezultatul modernizării stației radio PANTHER 2000V, utilizată în sistemul de radiocomunicații al M.Ap.N. din România, din anul 1996. Modernizarea stației radio, la nivelul anului 2000, lărgește posibilitățile de utilizare ale acestui tip de echipament în concordanță cu cerințele actuale și previziunile pentru viitor ale beneficiarului.

Îmbunătățirile hardware și software aduse ultimei generații de stații radio de acest tip oferă beneficiarului o largă flexibilitate funcțională și multiple posibilități de utilizare, fără a afecta aspectul, gabaritul și masa produsului și asigură compatibilitatea cu stații radio din aceeași familie, din generațiile mai vechi. Realizată într-un gabarit redus și cu un înalt grad de ergonomicitate, stația poate fi utilizată atât în variantă portabilă, cât și pe mijloace de transport terestre, maritime sau aeriene.

Stația radio PANTHER 2000V-EDR face parte dintr-o familie de stații radio denumite stații radio tip EDR. Acronimul EDR '“ Enhanced Digital Radio reflectă aspectele cele mai semnificative ale îmbunătățirii performanțelor noii generații de stații radio privind comunicațiile digitale și transmisia de date cu detecția și corecția erorilor. Prin proiectare, stația este prevăzută cu elemente hardware și software care îi asigură o largă flexibilitate în ceea ce privește posibilitățile de up-grade și personalizare, în funcție de cerințele specifice ale fiecărui beneficiar.

Alte facilități deosebite precum: afișarea coordonatelor geografice proprii sau ale altor stații din rețea, prin utilizarea unei interfețe dedicate GPS (Global Position System); posibilitatea realizării de comunicații selective; reprogramarea prin telecomandă radio, programarea și operarea de la distanță (cu ajutorul unei unități de telcomandă sau cu ajutorul unui PC); utilizarea unui display alfa-numeric cu LED-uri punctiforme care oferă posibilitatea afișării unei multitudini de mesaje; facilitarea operațiilor de întreținere și depanare prin posibilitatea efectuării unor autoteste, fac din acest echipament unul dintre cele mai moderne mijloace de radiocomunicații ale începutului de mileniu.

Caracteristici asemănătoare prezintă și celelalte stații radio din familia stațiilor cu salt de frecvență furnizate M.Ap.N. de către S.C. ELPROF S.A.: stația radio pe unde ultrascurte PANTHER P (de tip 'handheld') și stația radio pe unde scurte PANTHER H.