.

Apariția unei publicații periodice care să trateze Comunicațiile românești din perspectiva ecologică a regăsit în profesioniștii din cadrul corporațiilor multinaționale un ecou pozitiv. Am fost încurajați să dezvoltăm acest proiect, iar Marian Velicu e primul manager ce ne-a
acordat și un interviu.

Cum e privită problema EMF (ElectroMagnetic Field) în cadrul grupului Vodafone?
Acesta este un subiect de interes major pentru întregul grup Vodafone. Fiind o corporație ce se implică în acte de responsabilitate corporatistă, acordăm acestui subiect atenția cuvenită.
Astfel, am demarat o serie de acțiuni și aici, în România, tocmai în dorința de a sprijini instituțiile specializate să continue studiile în acest sens.
Pentru noi este important să se cunoască adevărul și să se facă o informare corectă a populației despre EMF. Grupul Vodafone susține foarte multe proiecte de acest gen, inclusiv studii de specialitate despre impactul telefoanelor mobile sau sistemelor de comunicații mobile asupra sănătății umane.
Până în prezent, toate cercetările științifice efectuate, inclusiv cele ale Organizației Mondiale a Sănătății, nu au putut concluziona că există un impact negativ. Chiar și înainte de a face parte din Grupul Vodafone, Connex a avut preocupări legate de EMF. Astfel, la cererea noastră, Institutul de sănătate publică a efectuat un astfel de studiu, în anul 2002. Acest studiu arată și el, că nu au fost identificate efecte negative ale telefoanelor și stațiilor de emisie ale rețelei de telefonie mobilă asupra sănătății umane.
La momentul respectiv, fiecare operator avea dorința de a se asigura că, practic, industria de comunicații mobile se dezvoltă într-un mediu sigur și sănătos. A fost valabil și pentru noi, chiar dacă în România populația este mult mai puțin îngrijorată de acest subiect, față de locuitorii altor țări ale Europei. La noi, această problematică apare abia pe locul 14 în topul îngrijorărilor cetățenești, în urma unui studiu realizat în 2005.

Putem avea un semnal mai mare într-o zonă aglomerată, ca Piața Romană decât, de exemplu, într-un parc, unde sunt mai puțini utilizatori de comunicații mobile?
Puterea e mai mică în aglomerațiile urbane, pentru că zona de acoperire a unei celule este mult mai redusă decât ar putea fi în afara orașului. Datorită numărului limitat de frecvențe, apare necesitatea reutilizării aceleași frecvențe într-o arie geografică relativ restrânsă și de aceea se lucrează cu puteri de emisie reduse.
Nivele de putere normale sunt utilizate în cazul amplasamentelor pentru realizarea acoperii drumurilor sau a unor arii geografice extinse.
Este important de știut, însă, că în general se lucrează cu o putere de până la o sută de ori mai mică decât limitele admise și că amplasarea și poziționarea antenelor se face în așa fel încât să nu afecteze mediul înconjurător.

Există o deosebire între emisiile telefoanelor mai vechi și simple față de terminalele mai actuale și complexe, de gen PDA sau chiar carduri de date?
Nu există o relație directă între complexitatea telefonului mobil și nivelul radiațiilor. Complexitatea dispozitivului nu induce automat și un nivel diferit al valorii câmpului de radiofrecvență generat de acesta.
Este foarte important ca dispozitivul respectiv să aibă interfața radio care să asigure nivelul  legal al unui parametru cunoscut sub numele de SAR. Chiar dacă există un dispozitiv ce permite, pe lângă voce, și acces la email și internet, practic, în cele mai multe situații, comunicarea se face pe același canal de radiofrecvență și nu implică o modificare a valorii  SAR.
Faptul că s-au putut cumula mai multe servicii pe același canal de radiofrecvență este pur și simplu o dezvoltare tehnologică.

În final, cum e gestionată problematica EMF în țara noastră?
În România se lucrează pe baza unor norme stabilite de autoritățile în domeniu. Aceste norme sunt în concordanță cu cele internaționale și sunt respectate de către compania noastră. 
Transparența este unul dintre principiile de bază care guvernează activitatea noastră de EMF. De accea, atunci când anumite persoane au avut dubii în privința încadrării în aceste norme a valorilor generate de echipamentele noastre am facilitat realizarea, de către autorități independente, de măsurători ale nivelului de câmp electromagnetic.
Astfel, acestora li se poate arăta foarte exact care este nivelul măsurătorii, în paralel cu norma ce trebuie respectată, conform legii și normativelor în domeniu respectate în România.