.

  • Cele două consorții concurente pun capăt indeciziei politice.
  • Comisia Europeană acceptă noua ofertă comună.
  • Sistemul de sateliți Galileo va pune capăt dependenței Europei de sistemul GPS al Statelor Unite, pentru care Pentagonul nu garantează serviciu neîntrerupt.

Eurely și iNavSat, cele două consorții ce au concurat pentru a administra Galileo, viitoarea rețea de localizare prin satelit a Europei, au anunțat pe 20 iunie că au înaintat o ofertă comună, în speranța de a pune capăt discuțiilor politice care au întârziat eforturile de construire a unui sistem rival Global Positioning System (GPS) al Pentagonului.

Cele două consorții au decis să liciteze împreună după ce Galileo Joint Undertaking (GJU) - organismul de acordare a contractului, condus de Comisia Europeană și Agenția Spațială Europeană (ESA) - a spus că nu poate alege un ofertant preferat. 'žFuziunea celor două consorții va reduce semnificativ contribuția contribuabililor europeni', au declarat consorțiile în cauză într-un comunicat de presă comun. O săptămână mai târziu, Comisia Europeană a anunțat că acceptă noua ofertă comună, singura rămasă în licitație. Piața dezvoltării de sateliți are potențialul de a crea mii de locuri de muncă în toată Europa.

Oficialii Galileo Joint Undertaking preconizează că finalizarea contractului va avea loc înainte de sfârșitul lui 2005, conform planului. Galileo, un sistem de 30 de sateliți, urmează să devină operațional în 2008 și să asigure o acuratețe a poziției identificate de până la 1 metru. Cel mai mare proiect public-privat al Europei este parte a unui efort de a înceta dependența acesteia de sistemul GPS al Statelor Unite, pentru care Pentagonul nu garantează serviciu neîntrerupt.

Proiectul Galileo a fost propus de Comisia Europeană acum 7 ani. Însă dezacordurile între guvernele UE privind costurile ridicate pentru contribuabili și, ulterior, împărțirea profitabilelor contracte de tehnologie între marile companii europene au întârziat în mod repetat proiectul. Procesul de licitare a fost puternic colorat politic. Guvernele italian și german au făcut presiunile cele mai mari, Roma susținând consorțiul din care făcea parte Finmeccanica, iar Berlinul grupul rival condus de EADS. Comisia Europeană trebuia să anunțe ofertantul preferat pentru Galileo în martie. În loc de aceasta, a anunțat că cele două grupuri de companii trebuie să aștepte încă 3 luni pentru un răspuns, deoarece Galileo Joint Undertaking are nevoie de mai mult timp să stabilească care din cele două oferte aducea cea mai mare valoare pentru contribuabili. Plătitorii de taxe din UE vor finanța în jur de o treime din costul estimat la 3,2 mld. euro al proiectului. Concesionarul va asigura restul.

Consorțiul Eurely include furnizorul de echipamente de telecomunicații Alcatel SA, firma italiană de apărare Finmeccanica SA, autoritatea spaniolă aviatică Aena și grupul spaniol de sateliți Hispasat. Consorțiul iNavSat include concernul franco-german European Aeronautic Defence & Space SA, firma de echipamente electronice de apărare Thales SA și furnizorul britanic de comunicații prin satelit Inmarsat Ventures SA.

Alcatel livrează Agenției Spațiale Europene sistemul european de localizare prin satelit EGNOS
Agenția Spațială Europeană (ESA) a finalizat pe 21 iunie procesul de certificare tehnică a sistemului de navigare prin satelit EGNOS dezvoltat în ultimii 8 ani de un consorțiu format din peste 40 de companii și condus de Alcatel Space, o subsidiară a Alcatel, informează centrul de presă al furnizorului francez. Acceptarea de către ESA a sistemului marchează un pas important în domeniul navigării prin satelit pentru Europa, EGNOS oferind unele din aplicațiile inițiale ale sistemului Galileo. Pe baza lui, European Satellite Service Provider (ESSP) va furniza în viitorul apropiat, în baza unui contract, aplicații 'žnon-safety-of-life' (altele decât cele folosite în asigurarea protecției vieții umane și proprietății, cum ar fi radiocomunicațiile aeronautice, maritime, ale poliției, salvării, pompierilor etc.). Serviciile de tip safety-of-life ale EGNOS vor fi declarate disponibile în 2007, după un proces de certificare.

Lansat în 1998 de Agenția Spațială Europeană, Comisia Europeană și Eurocontrol (organizația europeană pentru siguranța traficului aerian), EGNOS (European  Geostationary  Navigation Overlay Service) este primul stadiu al contribuției Europei la GNSS (Global Navigation Satellite System) și pregătește calea pentru sistemul Galileo.
EGNOS vine în completarea sistemului american GPS și celui rusesc Glonass și permite aplicațiilor sofisticate de felul traficului aerian să folosească aceste servicii în siguranță totală. EGNOS va asigura monitorizarea continuă a performanțelor GPS și Glonass și va informa utilizatorii de orice degradare a calității. În plus, va îmbunătăți semnficativ acuratețea informațiilor despre poziție și va garanta continuitatea serviciului.

Pentru acoperirea în Europa, EGNOS se bazează pe 3 sateliți geostaționari și o rețea de echipamente la sol în 43 de locații din 22 de țări. 34 de stații receptoare monitorizează constelațiile GPS și Glonass, alături de sateliții geostaționari Egnos. 4 centre de control al misiunii trimit semnalul către sateliții geostaționari. 2 centre de suport întregesc sistemul, cu PACF (Performance Assessment and Check-out Facility) inaugurat în martie 2005 la Toulouse Space Centre și furnizând suportul operațional.

Pe lângă implicarea în proiectul EGNOS, Alcatel este unul din principalii parteneri în dezvoltarea sistemului european de navigare prin satelit Galileo, ca membru fondator al Galileo Industries, responsabil de segmentul terestru, membru fondator, prin Alcatel Space, al consorțiului Eurely care licitează în prezent pentru concesionarea Galileo, responsabil de producția unor subsisteme majore ce vor fi folosite pe 30 de sateliți ai constelației.
Alcatel Space (www.alcatel.com/space) este al treilea mare producător de sateliți al lumii și primul din Europa, ce dezvoltă soluții prin satelit pentru telecomunicații, navigare, radar și observare optică, meteorologie și complexe aplicații științifice.