.

Claude Richet, guvernatorul băncii Franței:
'Nu, euro nu este orfan. Uniunea Europeană există cu Parlamentul său, cu Consiliul de Miniștri și cu Comisia sa. Să nu uităm că avem deja trei domenii, în afara Uniunii monetare, în care Europa a înaintat deja foarte mult pe calea federației: politica comercială externă unică, politica unică a concurenței și supravegherea politicilor naționale de buget a statelor membre. În acest al treilea domeniu, esențial pentru Uniunea economică este faptul că ne aflăm la același nivel cu oricare altă federație existentă, inclusiv SUA și Confederația Elvețiană. ('La Stampa', 3 ianuarie 2002)

'Euroscepticul' Umberto Bossi, ministrul italian pentru reforme și descentralizare și liderul Ligii Nordului:
'În prezent, forța și slăbiciunea euro depind de tipul de stat și de Europa pe care o vom construi în spatele monedei unice. Dacă în spatele euro va fi un Superstat al birocraților și cercurilor financiare, atunci vom avea o Europă conflictuală, deoarece popoarele se vor revolta, iar moneda va fi foarte slabă. Va fi o Europă în care marile finanțe vor ucide pentru totdeauna întreprinderile mici și mijlocii, burghezia mică și mijlocie. Dacă, în schimb, în spatele euro se va afla Europa democratică, Confederația de state-națiune, atunci Europa va fi puternică și împărtășită. Și puternică va fi și moneda ei'. ('Corriere della Sera', 10 ianuarie 2002)

Premierul italian Berlusconi:
'Așa cum Banca Italiei și-a subordonat politica monetară Băncii Centrale Europeană, tot așa, toți miniștrii de externe ai diferitelor țări membre UE vor trebui să țină seama de faptul că, atunci când Europa va deveni acel protagonist politic puternic pe care îl așteptăm cu toții, politica externă europeană va trebui să fie făcută pe o singură voce'. ('La Stampa', 10 ianuarie 2002)