.

România, alături de alte 14 țări din UE și din Comunitatea Energiei localizate în regiunile Europei Centrale și de Sud-Est, a convenit astăzi, la Dubrovnik (Croația), să colaboreze pentru accelerarea construirii legăturilor de infrastructură de gaz din regiune. Memorandumul de înțelegere de lansare oficială a inițiativei a fost semnat azi și acesta deja e primul pas către o mai bună integrare a piețelor de energie ale UE și ale Comunității Energiei. Decisivă în această direcție este crearea unui cadru stabil de reglementare și de piață. În plus, acordul este primul semnal de îmbunătățire a climatului de investiții în țările și teritoriile implicate din UE și din Comunitatea Energiei.

O piață complet integrată și competitivă
Cei 15 parteneri europeni abordează aspectele tehnice și de reglementare care încă mai afectează securitatea aprovizionării și dezvoltarea în regiune a unei piețe de energie complet integrate și competitive, conform oficialilor Comisiei Europene (CE). Memorandumul de înțelegere și planul său de acțiune au fost semnate de vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, de comisarul UE Miguel Arias Cañete și de către miniștrii energiei și oficialii acestora din Austria, Bulgaria, Croația, Grecia, Ungaria, Italia, România, Slovacia, Slovenia, Albania, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Serbia și Ucraina (Bosnia și Herțegovina și Republica Moldova vor semna într-un stadiu ulterior). Semnarea a avut loc în contextul Grupului CESEC la nivel înalt, înființat în februarie 2015 în scopul stimulării diversificării surselor de gaze naturale și de integrare a pieței în regiune.

O piață conectată de energie a UE
Viitorul acestui proiect esențial este o piață conectată de energie a UE, în cadrul căreia energia circulă liber între frontierele statelor membre și în care nici un stat membru nu rămâne izolat de rețelele energetice ale UE. Aceasta este o condiție necesară pentru a crea o uniune energetică solidă, cu o politică concretă privind clima care să fie orientată spre viitor. Aceasta va asigura energie sigură, durabilă și la prețuri abordabile pentru toți cetățenii și firmele din UE.

„Această regiune este foarte importantă pentru Europa, în special din punctul de vedere al securității aprovizionării cu energie. Îmbunătățirea infrastructurii prin intermediul unor proiecte realiste și fezabile este crucială pentru diversificarea resurselor energetice și pentru consolidarea rezistenței regiunii la șocurile care afectează aprovizionarea cu energie. Cooperarea între țările din regiune este esențială în această privință. Eu însumi și întreaga Comisie sprijinim acest proces, în special în cadrul Strategiei Uniunii Energetice Europene.”, susține vicepreședintele Comisiei Europene pentru uniune energetică, Maroš Šefčovič. În același sens, Miguel Arias Cañete, comisar pentru politici climatice și energie, a adăugat: „Cooperarea regională este piatra de temelie a activității noastre în direcția realizării unei integrări mai strânse a piețelor de energie. Prin urmare, cooperarea eficientă dintre țările din Europa Centrală și de Sud-Est este esențială pentru a garanta securitatea aprovizionării cu energie și prețuri accesibile pentru consumatorii din regiune. În timp ce fiecare țară trebuie să facă față propriilor probleme specifice în materie de energie, abordarea acestora împreună poate oferi soluții mai ieftine și mai eficiente.”

Fiecare stat trebuie să acceseze cel puțin 3 surse diferite de gaze
Activitatea comună în cadrul inițiativei Comisiei Europene pentru conectarea rețelelor de gaze în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC) va pune accentul nu numai pe construirea de noi conducte de gaze, ci și pe utilizarea optimă a infrastructurii existente, de exemplu prin permiterea fluxului invers. Planul de acțiune anexat la memorandum identifică o serie de proiecte de infrastructură, cum ar fi gazoductul transadriatic (TAP), terminalul GNL și sistemul de evacuare din Croația, consolidarea sistemului în Bulgaria și România, interconexiunile între Grecia și Bulgaria și între Serbia și Bulgaria ca fiind priorități de vârf (a se vedea lista completă a proiectelor). Toate acestea vor contribui la diversificarea surselor de aprovizionare; în final, fiecare stat membru din regiune ar trebui să aibă acces la cel puțin trei surse diferite de gaze. Aceste proiecte prioritare vor fi monitorizate îndeaproape pentru a asigura implementarea lor rapidă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor. De asemenea, este important ca normele UE care favorizează concurența loială între toți actorii de pe piață să fie integral implementate în regiune.

Cine finanțează aceste mega-proiecte
În general, proiectele de infrastructură ar trebui să fie finanțate de către participanții la piață, dar în cazul în care este necesar pentru a asigura finalizarea la timp a acestor proiecte, țările CESEC vor lua în calcul implicarea Băncii Europene de Investiții (BEI) și a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Inițiatorii proiectelor sunt, de asemenea, încurajați în special să utilizeze oportunitățile oferite de noul Fond european pentru investiții strategice (FEIS). Implementarea în timp util a proiectelor de infrastructură este deosebit de importantă, având în vedere situația vulnerabilă din Europa Centrală și de Sud-Est, astfel cum s-a demonstrat foarte recent prin Strategia europeană pentru securitate energetică și prin testele de rezistență, realizate în 2014. Majoritatea țărilor din regiunea Europei Centrale și de Sud-Est nu au acces la surse diversificate de aprovizionare cu gaze naturale. Acest lucru se datorează în principal absenței infrastructurilor care să permită racordarea la surse alternative de gaze naturale sau contractelor de furnizare pe termen lung cu un singur furnizor. Alte probleme sunt lipsa concurenței pe piețele energetice din regiune și utilizarea ineficientă a interconexiunilor.

Documentație utilă
1. Memorandumul de înțelegere și planul de acțiune cu lista de proiecte pe site-ul web al DG Energie:
2.
Prima reuniune a Grupului la nivel înalt pentru conectarea rețelelor de gaze în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC) de la Sofia (declarația din 9 februarie 2015)
3. Website-ul DG Energie

Sursa: Ion VACIU