.

Miniștrii europeni se pregătesc să voteze bugetul pentru dezvoltarea unei tehnologii avansate de comunicare prin Internet. Adoptarea versiunii 6 a protocolului Internet (IPv6) va face loc unui număr impresionant de noi adrese pentru răspândirea serviciilor fixe și mobile de generație viitoare. Motivul politic din spatele acestei decizii este frica de a rămâne în urma Japoniei în privința dezvoltării viitoarelor echipamente și aplicații Internet.
IPv6 va crea o capacitate uriașă de conectare a noilor utilizatori la viitoarele aplicații mobile, iar comunitatea IPv6 speră că la Consiliul Economic European de Primăvară de la Barcelona se vor vota miliarde de euro pentru cheltuieli publice, scutiri de taxe și finanțări directe care să ajute la comercializarea tehnologiei IPv6. Comisia Europeană a acordat, până acum, finanțări de 55 milioane euro, dintre care o parte s-au dus pe două teste IPv6. 'Uniunea Europeană trebuie să joace un rol mai mare în dezvoltarea și stăpânirea tehnologiilor de bază ce susțin evoluția către Internetul de generație viitoare', se scrie într-un document al Comisiei Europene publicat în februarie. 'Avem nevoie de IPv6 dacă vrem o lume a Internetului mobil', a declarat recent comisarul societății informaționale, Erkki Liikanen, într-o vizită la Londra.
Nu toată lumea este, însă, convinsă de urgența trecerii la IPv6. 'Nu este nevoie de IPv6 pentru a crea câteva milioane de adrese. IPv4 este de ajuns. Ca operator, trebuie să te întrebi câți bani poți scoate dacă te upgradezi la IPv6', explică Gerard Gastaud, director de standardizare la Alcatel Networking din Paris. Pe de altă parte, analiștii spun că IPv6 este un instrument necesar în dezvoltarea serviciilor mobile de a treia generație și pentru lansarea lor de masă.
Liderul global în materie de IPv6 este acum Japonia, unde guvernul a stabilit termenul limită 2005 pentru implementarea IPv6 în rețelele publice și private. Asia s-a grăbit pentru că este pe cale să rămână în pană de adrese IPv4. În plus, Japonia vrea să își asigure pe viitor o felie mai mare din piața de echipamente Internet, astfel că deși e mai puțin presată de insuficiența de adrese IPv4 decât Asia, Europa nu își poate permite să se culce pe o ureche. 'Cel mai mare producător de echipamente IPv6 este la ora actuală Japonia. În 2005 vom fi în aceeași situație în care sunt asiaticii acum. Trebuie să mobilizăm Europa în această direcție și să implementăm UMTS-ul în condiții adecvate', explică Tayeb ben Merriem, specialist în IPv6 la France Telecom. Scepticii avertizează că Europa nu va cheltui miliarde de euro pe upgradarea infrastructurii Internet la IPv6. De aceea, Comisia Europeană vrea ca guvernele naționale să furnizeze mai multe finanțări pentru rețelele de cercetare ca să stimuleze dezvoltatorii și centrele de testare a produselor, instrumentelor, serviciilor și aplicațiilor IPv6, dar recomandările ei sunt vagi încă. Dat fiind că deciziile de implementare sunt de natură comercială, adică la latitudinea fiecărui furnizor de servicii, Comisia se poate implica, mai degrabă, în cercetare și dezvoltare, creând centre de excelență în IPv6, după modelul guvernului japonez. Versiunile actuale de IPv6 sunt incomplete în privința problemelor ca multi-homing (gestionarea unui site conectat la mai multe ISP-uri), calitatea vocală a unui serviciu în rețelele 3G IPv6 și ierarhiile de adrese.