.

Eve Arnold va primi distincția Lifetime Achievement anul acesta în cadrul ceremoniei Premiilor Mondiale Sony pentru Fotografie, la Cannes, pe 22 aprilie, la o zi după ce de-a 98-a aniversare sa. Scott Gray, Managing Director World Photography Organisation preciează: "Este greu să ne imaginăm ce nu a reușit Ever Arnold să surprindă pe film, de-a lungul unei vieți și cariere atât de incredibile; ce a reușit, însă, reprezintă unele dintre cele mai grăitoare imagini contemporane. Suntem mândri și onorați să îi celebrăm viața și operele anul acesta, la Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie."

Zelda Cheatle, administrator de expoziții și prietenă apropiată a lui Eve Arnold, a adăugat: "Eve este deosebit de încâtată să fie onorată cu acest premiu. Pentru cineva care și-a început cariera într-o lume dificilă, ea nu și-a pierdut niciodată simțul feminității; s-a folosit întotdeauna de inteligența sa și puterea de observație pentru a răzbate. Sunt în continuare plină de admirație pentru cineva care ne demonstrează în permanență ambiție, perseverență și curaj."

Eve Arnold și-a început cariera ca fotograf, la începutul anilor 1950. Lucrând pentru un studio de producție de film în New York și apoi studiind sub tutela lui Alexei Brodovitch, art director al Harper’s Bazaar, Eve s-a prezentat la agenția Magnum cu o serie de lucrări realizate în Long Island, despre muncitorii imigranți. Ea a fost una dintre primele femei acceptate de agenție, inițial pe post de collaborator, apoi, din 1954, ca membru cu reponsabilități depline, lucrând îndeaproape cu fondatorii Henri Cartier-Bresson și Robert Capa. Fascinată de subiectele sociale încă de la debut, una dintre cele mai timpurii fotografii publicate ale lui Eve înfățișează modele de culoare la un spectacol de modă în Harlem.

Eve s-a implicat în lupta pentru drepturile omului, Malcolm X alegând-o personal să îl acompanieze în turneele sale. De la începuturile carierei sale, Arnold a fotografiat o serie de vedete, printre care Marilyn Monroe, Joan Crawford, Marlene Deitrich și Isabella Rossellini, ce i-au devenit ulterior și prietene apropiate. A călătorit în întreaga lume, pentru multă vreme, fotografiind subiecte interesante în China, Rusia, Africa de Sud și Afghanistan. S-a mutat în Londra în 1960 cu fiul său și a devenit un colaborator permanent pentru Sunday Times. Eve Arnold, care locuiește încă în Londra, a continuat să fotografieze și în anii ’90, să scrie cărți – "In Retrospect" și "Film Journal", să își editeze operele și să își pregătească arhivele. Ea a numit, datat și semnat fiecare dintre operele sale (numărând mii de fotografii) și continuă să fie un membru active, cu drept de vot al agenției Magnum.

O retrospectivă a operei lui Eve Arnold, din colecția Tosca Photography Fund, administrată de Zelda Cheatle, va fi expusă la Cannes (22-27 aprilie), ca parte a festivalulului Premiilor Mondiale de Fotografie, ce va include ateliere de creație, recenzii de portofolii , programe pentru studenți și discursuri ale membrilor Academiei Mondiale pentru Fotografie și figure respectate ale comunității internaționale fotografice.

Premiul, care anul trecut a fost înmânat fotografului francez Marc Riboud, a fost creat pentru a onora un fotograf pentru opera sa din întreaga viață, recunoscută și apreciată la nivel internațional.