.

Alcatel a anunțat pe 23 aprilie stabilirea unei cooperări cu Orange România, cu scopul de a dezvolta comunicațiile mobile 3G/UMTS în România. Aceasta este prima implementare a serviciului UMTS în Europa Centrală și de Est și una din puținele efectuate în lume. Orange România a început testarea primelor aplicații mobile multimedia folosind infrastructura mobilă UMTS instalată în București de către Alcatel. Infrastructura de rețea precomercială nu transmite numai comunicații de voce în mod circuit, ci permite și transferul rapid de date și imagini în mod pachet.

Testele au confirmat calitatea infrastructurii UMTS Alcatel, numită EvoliumTM, în domeniul transferului rapid de date și video. Aceasta permite navigarea pe Internet, acces la informații online, transfer de imagini, videostreaming și download sau chiar transferul de imagini video live cu ajutorul unei Web-cam amplasată la distanță. Rețeaua a atins un nivel înalt de calitate și viteză (384 Kbps pentru utilizatorul final) în totală concordanță cu standardele UMTS și cu cerințele Orange. Alcatel a livrat și instalat în București întreaga infrastructură EvoliumTM, inclusiv sistemul radio UTRAN (UMTS Terrestrial Radio Access Network), sistemul de comutație ca și echipamentele de control (Radio Network Controller '“ RNC) și echipamentele multimedia, în mai puțin de două luni. Sistemul radio, care include stațiile de bază UMTS (node B) este dezvoltat și produs de Evolium SAS, joint venture între Alcatel și Fujitsu.

'žOrange România și Alcatel România sunt legate de o îndelungată și strânsă colaborare. Primul nostru contact GSM a fost semnat în 1996, iar infrastructura GSM Alcatel asigură, în prezent, o acoperire de peste 70% a teritoriului României', a spus Bernard Moscheni, CEO al Orange România. 'žOrange este în măsură, astăzi, să realizeze primele aplicații comerciale live ale tehnologiei UMTS în România, fapt datorat performanțelor infrastructurii EvoliumTM, colaborării foarte bune cu autoritățile române și profesionalismului și flexibilității angajaților Alcatel'.

'žColaborarea cu Orange România este foarte importantă pentru Alcatel', a spus Marc Rouanne, președinte al Diviziei de Rețele Mobile a Alcatel. 'žRomânia este o forță economică în regiune, iar peste 20% dintre români au telefoane mobile. Orange România se adresează acestei piețe cu o ofertă excelentă de servicii. Suntem încântați că putem colabora cu un operator atât de dinamic pentru a construi drumul către aplicațiile 3G într-o piață cu o evoluție atât de rapidă'. În octombrie 2001, Alcatel a făcut posibil ca Orange Franța să fie primul operator care efectuează testări pe o rețea precomercială UMTS complet instalată. Bazându-se pe vasta sa experiență în domeniu, Alcatel a semnat, în februarie 2002, un contract cu Orange Sverige AB pentru furnizarea infrastructurii 3G/UMTS din Suedia a Orange.