.

Biroul Federal de Investigații din SUA a monitorizat email-urile și telefoanele unor oficiali americani pentru a afla care este sursa ce a oferit informații unui jurnalist al New York Times pentru un articol despre Iran, precizează Mediafax. Ziarul New York Times susține că agenți FBI au intervievat mai mulți oficiali americani, monitorizând registrele telefonice ale acestora și email-urile pentru a afla care era sursa unui articol despre rolul Casei Albe în atacuri cibernetice care au vizat instalații nucleare iraniene. Autorul articolului este jurnalistul New York Times David Sanger, iar agenții FBI au încercat să afle dacă oficiali de la Casa Albă, din cadrul Pentagonului sau serviciilor de informații au comunicat cu acesta pe tema materialului despre Iran.

Potrivit unor surse din cadrul conducerii ziarului New York Times, Departamentul Justiției l-a investigat și pe reporterul David Sanger, acesta fiind suspectat că ar fi dezvăluit informații clasificate. Sanger relatase că Statele Unite au contribuit la crearea virusului informatic Stuxnet, care a fost utilizat pentru atacarea sistemelor cibernetice ale instalațiilor nucleare iraniene. FBI nu a confirmat investigația.

Săptămâna trecută, ziarul Washington Post a relatat că autoritățile federale americane l-au monitorizat intens pe un jurnalist al postului Fox News în cursul anului 2010, într-o anchetă privind scurgeri de informații clasificate despre Coreea de Nord.

Cazul intervine în contextul în care Administrația Obama este criticată dur pentru încălcarea libertății presei după monitorizarea registrelor telefonice ale agenției Associated Press.

Președintele Barack Obama a justificat acțiunea procurorilor de solicitare a registrelor apelurilor telefonice ale AP, argumentând că unele scurgeri de informații secrete în presă "puteau pune în pericol viețile oamenilor". Obama a subliniat că este necesar să se ajungă la o stare de echilibru între imperativele siguranței naționale și protejarea libertății de exprimare. Pe fondul scandalului, Reince Priebus, președintele Consiliului național de conducere al Partidului Republican din SUA, a cerut demisia procurorului general Eric Holder. Secretarul Justiției a explicat că autoritățile din SUA au decis monitorizarea apelurilor telefonice ale agenției Associated Press pentru că era un caz "foarte grav", care expunea riscurilor "cetățeni americani", fiind vorba de informații despre un complot al rețelei Al-Qaida.