.

Oameni de știință chinezi și elvețieni au anunțat că au reușit să dezvolte un sistem care permite, în premieră, dispozitivelor smartphone să gestioneze de la distanță și să trateze diabetul la șoareci, informează Xinhua, citată de Agerpres. În cadrul unui studiu publicat în jurnalul american ''Science Translational Medicine'', cercetătorii au notat că au dezvoltat o aplicație de smartphone pe care au utilizat-o pentru a comanda de la distanță celulelor obținute prin inginerie genetică astfel încât acestea să producă insulina necesară pentru a atinge și menține nivelurile optime de glicemie, în termen de două ore, în cazul șoarecilor de laborator. ''Credem că acest... concept ar putea netezi calea către o nouă eră a medicinei personalizate, digitalizate și globalizate'', a declarat pentru sursa citată Haifeng Ye, profesor în cadrul East China Normal University din Shanghai, China, care a condus acest studiu.
 
În cadrul cercetării, oamenii de știință au creat mai întâi celule producătoare de insulină, asupra cărora a fost acționat un anumit tip de lumină aflată pe aceleași lungimi de undă emise de becurile utilizate în terapii sau în saunele cu infraroșu. Apoi, ei au adăugat celulele într-o ''teacă'' bio-compatibilă ce conținea la rândul ei lumini LED roșii acționate wireless pentru a crea sistemul HydrogeLED, care putea fi pornit și oprit prin comenzi externe. HydrogeLED a fost implantat ulterior în pielea șoarecilor cu diabet astfel încât să poată fi administrată insulina de la distanță, printr-o aplicație dezvoltată pentru telefonul mobil inteligent.
 
În cadrul unui experiment pilot restrâns, întregul sistem — care a implicat și utilizarea unei cutii de control numită SmartController ce comunică cu smartphone-ul prin GSM — a fost asociat cu un glocometru controlat prin bluetooth prin care se puteau transmite telefonului mobil valorile glicemiei. În momentul în care măsurătorile depășeau pragurile presetate, smartphone-ul semnala SmartController-ului să pornească HydrogeLED pentru a produce insulina.
 
Ye și-a exprimat speranța că în versiunile viitoare ale acestui sistem vor fi implantate în organismul pacienților diabetici glucometre care vor monitoriza în permanență nivelurile glicemiei pentru a declanșa automat un răspuns terapeutic.
 
În prezent, la nivel mondial, peste 415 milioane de persoane sunt diagnosticate cu diabet, menționează sursa citată.