.

Fotografa americană Annie Leibovitz (foto), celebră pentru portretele realizate unor personalități din muzică, artă și politică, a fost distinsă pe 22 mai cu premiul "Prințul Asturiei" pe 2013 la categoria Comunicare și umanitate, precizeaza Mediafax. Annie Leibovitz a fost preferată de juriul care acordă aceste premii jurnalistei Christiane Amanpour, prezentatoare și reporter special al posturilor de televiziune americane CNN și ABC News, și agenției fotografice Magnum, înființată în anii 1940 de Robert Capa. "Fotografia este o modalitate de a spune povești", spunea Annie Leibovitz în 2009, într-un interviu acordat cotidianului spaniol El Mundo. Annie Leibovitz, considerată unul dintre cei mai talentați fotografi din generația actuală, este cunoscută în special pentru portretele făcute unor artiști și politicieni precum Richard Nixon, John Lennon, Andy Warhol, Mihail Gorbaciov și soții Obama.

În vârstă de 63 de ani, originară din statul american Connecticut, Annie Leibovitz și-a început cariera în 1970, lucrând pentru revista Rolling Stone, unde s-a afirmat publicând pe copertă fotografiile unor persoane celebre.

În 2012, acest premiu a fost atribuit japonezului Shigeru Miyamoto, creatorul jocului Mario Bros., considerat "părintele jocurilor video moderne".

Fundația "Prințul Asturiei", prezidată de prințul moștenitor Felipe al Spaniei, decernează anual, începând din 1981, opt premii - "Comunicare și umanitate", "Cercetări științifice și tehnice", "Științe sociale", "Arte", "Litere", "Cooperare internațională", "Sport" și "Concordia" -, fiecare în valoare de 50.000 de euro, alături de câte o sculptură a artistului catalan Joan Miro.

În acest an, au fost deja acordate premiul "Prințul Asturiei" pentru Arte, care a revenit cineastului austriac Michael Haneke, și cel pentru Științe Sociale, care a revenit sociologului olandez Saskia Sassen.

Aceste premii sunt înmânate oficial printr-o ceremonie organizată în luna octombrie în orașul spaniol Oviedo.