.

Un arbore straniu, cu frunze mari, pătrate, se înalță în centrul Nevers. Acest oraș din Franța a inaugurat luni primul "eArbore" (eTree) din Europa, al cărui "frunziș" fotovoltaic permite încărcarea mobilului, navigarea pe internet sau protejarea de soare, relatează AFP, citată de Agerpres. Inspirată de arborele acacia din deșertul israelian, această construcție futuristă distribuie și apă proaspătă, asigură reîncărcarea unei biciclete electrice sau iluminatul stradal nocturn. Invenția este rodul unui parteneriat între antreprenori din Franța și Israel, unde primul prototip a văzut lumina zilei în 2014.
 
"Este un simbol al angajamentului digital al orașului din 2014", a explicat primarul din Nevers, Denis Thuriot, dornic să promoveze economia digitală în orașul său.
 
"Denis Thuriot avea o asemenea motivație, o asemenea viziune privind ceea ce eTree ar putea aduce cetățenilor săi, că am decis să instalăm" primul exemplar european în orașul lui, a spus Bernard Bitan, co-creator al arborelui solar.
 
Primul "eArbore" funcțional a fost prezentat în 2015 la COP 21, conferința ONU privind climatul organizată la Paris. Practic, chiar acest arbore a fost instalat la Nevers, notează AFP.
 
Arborele artificial a fost între timp instalat în peste zece de orașe din lume, în Israel, în SUA și în curând în Kazahstan, fiind o inovație de care sunt interesați giganții internetului precum Google, a mai precizat Bitan.