.

Pe măsură ce proiectele de dezvoltare durabilă și proiectele „verzi" ale companiilor cresc constant în dimensiune și în importanță, se observă un interes sporit din partea infractorilor economici pentru acest domeniu, profitând de faptul că sistemele de control ale companiilor rămân relativ slabe", arată un recent raport PwC.

Programele precum EU ETS - Schema Uniunii Europene de Tranzacționare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (care acoperă aproximativ 11.000 de instalații din toate statele comunitare, sau aproape jumătate din emisiile de gaze cu efect de seră ale UE, și care însumează aproape 120 de miliarde de Euro) au ajuns la o asemenea dimensiune încât atrag atenția infractorilor economici profesioniști.

„Suntem martorii unei creșteri masive a fraudelor cu certificate de emisii de gaze cu efect de seră. De cele mai multe ori, acest lucru se datorează lipsei unei politici mature și eficiente de securitate a informațiilor", precizează Daniel Anghel, Partener, Taxe Indirecte, PwC România.

Prejudiciul estimat în legătură cu frauda de TVA cu certificate de emisii de gaze cu efect de seră a ajuns la nivelul miliardelor de euro în cadrul Uniunii Europene. Acesta este și motivul pentru care Comisia Europeană a adoptat anul trecut Directiva UE 2010/23, prin care permite statelor membre să opteze pentru aplicarea mecanismului taxării inverse în cazul operațiunilor locale cu astfel de certificate, pentru descurajarea acestor forme de fraudă. Această măsură a fost implementată și de către România începând cu 1 ianuarie 2011.

Fraudele cu certificate de emisii de gaze cu efect de seră au devenit din ce în ce mai sofisticate, utilizând mijloace foarte „moderne" cum ar fi schemele de tip „phishing". Gravitatea unor asemenea amenințări a fost demonstrată recent de închiderea registrelor naționale de certificate de emisii de gaze cu efect de seră în întreaga Uniune Europeană după o schemă de phishing și un atac informatic care a produs o pagubă de 45 de milioane de Euro pentru mai multe companii. Câteva dintre aceste registre naționale nu au fost încă redeschise.

„Infractorii economici folosesc cele mai noi tehnici pentru a specula vulnerabilitățile sistemului, dar acestea sunt în esență vechi modalități de fraudă aplicate pentru noi piețe", a precizat Kemal Özmen, Director, Servicii de Investigație, PwC România. „ România a fost una dintre dintre piețele UE care a fost afectată de recentul val de fraude privind certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, ceea ce este un semn clar că firmele locale, dar și autoritățile publice, sunt vulnerabile față de aceste atacuri și ar trebui să ia măsuri preventive pentru a-și proteja interesele", precizează Özmen.

Sistemele deficiente de securitate a informației reprezintă principala vulnerabilitate speculată de infractorii economici, iar preocupările legate de schemele de phishing (cum ar fi încercările online de a aduna informație în mod ilicit) au ajuns subiecte majore de discuție în ședințele consiliilor directoare ale companiilor. PwC a efectuat recent un test fals de phishing pentru o companie multinațională și a descoperit că 5% dintre angajați au căzut victimă acestei încercări. Peste 2000 de angajați au accesat o pagină de internet falsă. Aceeași echipă a condus teste similare în care peste 20% din participanți au făcut aceeași greșeală.

Raportul PwC, „How to assess your green fraud risks", oferă o imagine de ansamblu asupra fraudelor înregistrate pe piețele de carbon, de tranzacționare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Raportul se referă la cazurile de dare și luare de mită, phishing, atacuri electronice, precum și la pericolele la care se expun companiile atunci când își raportează realizările în domeniul protecției mediului.

„Companiile trebuie să dea dovadă de același angajament pentru activitățile legate de dezvoltarea durabilă așa cum fac și pentru raportările financiare și celelalte sisteme de control", precizează Daniel Anghel.

Echipele de investigații și de Dezvoltare durabilă și Schimbări Climatice monitorizează cazurile de fraudă în sectorul dezvoltării durabile în mod constant.