.

Serviciile de televiziune mobilă DVB-H nu vor putea fi lansate în masă înainte de încetarea transmisiilor TV analogice, au arătat Eutelsat și Nokia la International Broadcasting Convention (IBC2005, 9-13 sept., Amsterdam)

Serviciile de televiziune mobilă bazate pe standardul DVB-H nu vor putea fi lansate în masă înainte de încetarea transmisiilor TV analogice în majoritatea țărilor și chiar și atunci noul standard de bandă largă mobilă va fi concurat de alte servicii TV pe frecvența de care are nevoie, în special de serviciile de televiziune digitală terestră (DVB-T), inclusiv cea de înaltă definiție (HDTV).

DVB-H se suprapune parțial cu DVB-T pe banda UHF (ultra-high frequency - banda dintre 300 MHz și 3 GHz), iar pe unele piețe mari, ca Marea Britanie și Franța, televiziunea digitală terestră ocupă deja majoritatea spectrului în cauză, au arătat reprezentanții Eutelsat și ai Nokia, citați de Mobile Media, la IBC2005.

O altă dificultate în implementarea la scară largă a DVB-H este că terminalele GSM900 nu pot folosi partea superioară a bandei UHF, deoarece ar interfera cu capabilitățile GSM. În plus, frecvențele disponibile pentru DVB-H vor varia de la o țară la alta, dat fiind caracterul limitat al resursei de spectru.

Eutelsat a punctat că banda dedicată serviciilor mobile prin satelit, S-band (2,4 GHz), ar putea oferi o capacitate complementară, rezultând înt-un spectru de frecvențe și un standard comun, avantaj care a contat și în succesul GSM.

Nokia, în schimb, vede DVB-H urmând un scenariu de lansare similar serviciilor 3G, cu ariile dens populate primind acoperire inițial, urmând ca rețeaua să se extindă gradual pe o piață. Astfel, DVB-H va putea fi lansat chiar înainte de oprirea transmisiilor analogice în unele zone, deși nu la nivel de masă.