.

Asociația pentru Dezvoltare Urbană lansează „Pas de Elefant", un program pilot care se adresează tuturor școlilor speciale pentru copii cu deficiențe de vedere din România și care are ca scop îmbunătățirea procesului educativ pentru acești elevi prin integrarea a trei simțuri: tactil, auditiv, vizual. Pentru a înlesni procesul de învățare, prin acest proiect va fi creat un soft care va transforma în sunet schemele, graficele și hărțile. Aplicația va recunoaște o pagină tipărită în relief și o va transpune în text vorbit (zona explorată cu degetul). Practic graficele vor fi filmate cu camera tabletei, iar mișcarea de investigare cu degetul va fi redată vocal cu ajutorul soft-ului VoiceOver cu care este dotată tableta.

Pentru a evita dublarea eforturilor, va fi construită o bază de date comună (în cloud) în care școlile speciale pentru deficienți de vedere vor încărca materialele didactice accesibile pe care le vor crea. Pentru a avea o colecție de documente cât mai completă, se va realiza un parteneriat cu Biblioteca Națională a României care va încărca, periodic, material din bibliografia școlară solicitat de școli. În plus, una dintre școlile speciale pentru persoane cu deficiențe de vedere va fi dotată cu 10 tablete pe care va putea fi utilizat softul creat în cadrul acestui proiect.

Toate acestea vor ajuta elevii să aibă acces la informația care până acum le era accesibilă parțial sau chiar inaccesibilă. Discipline cu profil mai tehnic, cum ar fi: fizica, matematica, chimia, nu sunt acoperite în prezent de manualele speciale tipărite deoarece conversia în braille a formulelor științifice este dificilă și din acest motiv liceele speciale au doar profil uman.

„Tableta ar putea deveni un instrument de învățare esențial pentru elevii cu dizabilități vizuale și un pas mare în integrarea lor ulterioară. Tableta va facilita accesul la educație, prin asigurarea de material didactic adecvat, disponibil în formate alternative, în același timp în care îl primesc și colegii lor din școlile de masă. Prin urmare, se va realiza integrarea acestora fără probleme, în instituțiile de învățământ superior." a spus Dan Patzelt, Președinte Asociația pentru Dezvoltare Urbană.

„Dată fiind dezvoltarea continuă a digitalizării documentelor, acest proiect va reprezenta o oportunitate majoră pentru persoanele cu probleme de vedere – mai ales pentru elevi – de a avea acces la învățământul superior și mai apoi pe piața muncii (în țara noastră doar aprox. 4% dintre nevăzătorii apți de muncă lucrează)." a spus Amalia Fodor, Director Executiv al Fundației Orange.

Despre Asociația pentru Dezvoltare Urbană

Asociația pentru Dezvoltare Urbană este o organizație non-guvernamentală din România fondată în 2009, a cărei misiune este să găsească soluții la unele probleme ale comunității pentru o dezvoltare durabilă a acesteia. Cele 25 proiecte derulate de asociație oferă soluții la probleme de mediu, siguranță rutieră, de colectare selectivă a deșeurilor, educație, turism. Obiectivele principale sunt de a încuraja inovarea și modernizarea prin punerea în aplicare a acestui tip de proiecte și de a iniția programe care pot servi drept exemplu în diferite domenii ale dezvoltării umane.

Asociația pentru Dezvoltare Urbană (ADU) crește de la an la an, prin maturizarea membrilor și a voluntarilor, prin creșterea cererii tot mai mare pe piața de proiecte de calitate. Viața socială din România a început să se dezvolte tot mai mult, să ceară și să inițieze proiecte proaspete, proiecte care răspund nevoilor societății.

Despre Fundația Orange

Fundația Orange România este o organizație non-guvernamentală care se implică în viața comunității prin realizarea de proiecte filantropice menite să aducă schimbări pozitive în viața persoanelor dezavantajate. Împreună cu instituții și organizații non-guvernamentale specializate, Fundația Orange dezvoltă proiecte de educație, cultură, sănătate și integrare socială în beneficiul persoanelor cu dizabilități de auz și/sau de vedere.

Pentru mai multe informații vă rugăm vizitați www.fundatiaorange.ro