.

În ciuda rezistenței operatorilor mobili, accesul e-mail va fi încorporat în toate telefoanele inteligente și alte dispozitive mobile până la sfârșitul lui 2008, arată un studiu Gartner din aprilie 2005.

Motivul este că accesul la e-mail de pe dispozitivele mobile este adoptat cu repeziciune de masa largă a utilizatorilor, exact cum s-a întâmplat cu vocea acum câțiva ani. Entuziasmul este atât de mare încât accesul e-mail va fi încorporat din fabricație în dispozitivele mobile, deși operatorii mobili nu vor profita de pe urma lui. Analiștii Gartner explică atitudinea operatorilor. Întâi, ei au rezerve în fața perspectivei de a da acces mesageriei largi în rețelele lor fără a colecta taxe de la cei ce trimit asemenea mesaje, cum ar fi spamul. Dar operatorii sunt nevoiți să piardă această luptă așa cum companiile de telefonie au pierdut lupta împotriva Internetului gratuit.

Un alt motiv pentru care operatorii se vor opune tendinței este că accesul la e-mail mobil va reduce minutele de voce, mai ales în cazul utilizatorilor din companii. Cu toate acestea, pe măsură ce e-mailul mobil se va generaliza, atât utilizatorii individuali, cât și cei de business îl vor cere.

Un director s-ar putea trezi cu prea multe mesaje vocale intrate în căsuță și ar putea găsi beneficii reale în faptul că mesajele pot fi redirecționate ușor înăuntrul și în afara companiei. Costul total al unui mesaj trimis va fi probabil mai mic, dacă se ia în calcul că majoritatea apelurilor durează mai multe minute și includ și timpul de conectare la cealaltă persoană.