.

Informațiile contradictorii asupra șansei de redresare a economiei noastre abundă în ultima vreme, pe fondul accentuării recesiunii economice ce duce la acumularea de restanțe record ale datoriilor persoanelor sau companiilor către bănci. Astfel, în timp ce Institutul Vienez pentru studii Comparate (WIIW) apreciază că șomajul din Europa Centrală și de Est va depăși 10% în 2010, companii americane ca Genpact sau AT&T anunță România ca o țintă investițională sigură pentru 2010.

De la Viena România se vede în criză între 3-5 ani

Șomajul din Europa Centrală și de Est (CEE) va depăși 10% din populația activă în 2010, chiar dacă țările din regiune aveau înainte de recesiune o situație mai bună pe piața muncii decât cele occidentale, conform Institutului Vienez pentru Studii Comparate (WIIW), citat de AFP. Înainte de criza economică, rata medie a șomajului din CEE era de 6,5%, sub cea din țările occidentale. „Șomajul din statele Europei Centrale și de Est nu va atinge punctul maxim în acest an", a declarat Peter Havlik, analist la WIIW, cotidianului economic Wirtschaftsblatt. Havlik anticipează că va dura 3-5 ani până când șomajul din regiune va reveni la nivelul anterior crizei. Situația de pe piața muncii diferă de la țară la țară. Astfel, Havlik anticipează pentru acest an un șomaj de 20% în Letonia, 13% în Slovacia și de peste 10% în Ungaria. În Europa de Sud-Est, șomajul ar putea fi chiar mai ridicat, cu un nivel de peste 30% în Macedonia, și de peste 20% în Serbia și Bosnia. Analistul a precizat că sectoarele economice cele mai afectate de șomaj vor fi construcțiile și industria.

Vești bune de la un cotidian din India

Recuperarea economiei mondiale a stimulat extinderea companiilor din industria IT, printre locațiile vizate în ultimele luni de marile companii din domeniu numărându-se România, Australia, Brazilia sau Dubai, conform cotidianului indian The Hindu Business Line, citat de Mediafax. Astfel, în timp ce compania Wipro a anunțat în martie o nouă investiție în Brazilia, urmată de un centru de cercetare în Australia, HCL Tehnologies a deschis în Dubai un sediu regional pentru Asia de Vest, iar Genepact și-a anunțat expansiunea în România.

Intensificarea activității este vizibilă nu doar în cazul companiilor indiene, dar și a giganților ca Microsoft sau Steria, care și-au extins operațiunile din India prin noi servicii IT sau facilități de cercetare și dezvoltare, notează publicația hindusă. „În ultimele luni am înregistrat o accelerare a activității în domeniu, iar companiile încep să investească anticipând recuperarea economică", a declarat directorul operațional al companiei de consultanță pentru outsourcing TPI India, Sid A. Pai. Această tendință este valabilă pentru toate segmentele IT. „Companiile explorează noi motoare de creștere și noi zone geografice, existând o necesitate clară de a fi aproape de client. Astfel că va exista extindere pe toate segmentele IT, servicii, dezvoltare-cercetare și outsourcing", susține Praveen Bhadada, manager al companiei Zinnov Management Consulting. Genpact a anunțat, săptămâna trecută printr-un comunicat de presă postat pe website-ul companiei, că va deschide al doilea birou din Cluj până în iulie 2010, extinderea operațiunilor din România făcând parte din strategia de creștere a companiei americane în Europa de Est. Cu o rețea de peste 35 de centre de servicii în 13 țări, în care activează peste 38.600 de angajați, americanii de la Genpact au intrat pe piața din România în 2005, odată cu deschiderea centrului operațional din București și a continuat strategia globală de a investi în orașe de provincie, prin deschiderea în 2007 a centrului din Cluj, „una dintre cele mai dinamice locații de afaceri europene", cum este catalogat Clujul de către oficialii Genpact. În prezent, Genpact România furnizează servicii de finanțe-contabilitate, achiziții, suport IT și servicii clienți unui număr de peste 20 de companii multinaționale din Europa de Vest și din Statele Unite. În cei 5 ani de activitate în România Genpact nu a organizat nici o conferință de presă unde să prezinte activitatea firmei din țara noastră, neparticipând la nici o activitate a comunității naționale IT&C de care presa de specialitate să fie informată. Activitatea Genpact în România este cvasi-confidențială, informații despre această companie ajungând în media prin terțe surse.

România printre statele în care AT&T va investi în 2010

O știre de ultimă oră spune că gigantul american AT&T va investi în 2010 în extinderea și modernizarea rețelelor de comunicații electronice din mai multe țări, printre care și România. Planul de investiții de un miliard de dolari prezentat pe 7 aprilie de către oficialii AT&T prevede creșterea capacității de furnizare de servicii pentru marile companii, extinderea operațiunilor ce vizează IMM-urile din SUA, dar și extinderea rețelei globale a grupului. Astfel, AT&T va instala sau moderniza noduri de rețea în vederea introducerii de noi tehnologii, inclusiv asigurarea accesului clienților la servicii de rețea de înaltă viteză (gigabit ethernet) în mai multe țări din Europa, Asia și America Centrală și de Sud, printre care și România, se arată în comunicatul oficial al companiei. AT&T este prezent în România prin firma AT&T Global Network Services Romania, din București, ce oferă servicii de linii închiriate, de transmitere a datelor și de acces la internet destinate în principal companiilor. AT&T România are o cifră de afaceri anuală de peste 1,5 milioane euro. Gigantul american AT&T, înființat în 1885 sub denumirea American Telephone & Telegraph, este cea mai mare companie de comunicații din topul Fortune 500. Grupul oferă servicii telecom și comunicații electronice în Statele Unite și în întreaga lume printr-o rețea de firme și companii reunite într-o structură tip holding. AT&T a avut anul trecut venituri totale de 123 miliarde de dolari și un profit net de 12,5 miliarde de dolari.