.

Peste 20.000 de noi echipamente de ultimă generație, terminale mobile inteligente, computere mini-format, tablet-pc-uri, jocuri video și e-readere spectaculoase își așteaptă vizitatorii între 7 și 10 ianuarie la Hotelul Hilton din Las Vegas, gazda celui mai mare târg anual american de electronice - Consumer Electronic Show (CES). Până atunci, însă, vedeta zilei este Google ce poate să prezinte chiar azi, la sediul central din Mountain View, California, primul său terminal mobil multifuncțional sub propria marcă, Nexus One. În invitația la conferința de presă de azi, Google preciza că piața wireless poate vedea acum „începutul a ceea ce poate fi posibil" utilizând un sistem de operare deschis Android. Cu noua vedetă, Google poate da lovitura la CES 2010, unde sunt așteptați peste 2.500 de expozanți, dintre care 330 la prima participare la târg. Atenția lumii este îndreptată însă la Las Vegas și către alți invitați de marcă: Steve Ballmer, CEO Microsoft, Olli-Pekka Kallasvuo, CEO Nokia, șeful Ford - Alan Mulally, CEO Intel - Paul Otellini și Paul Jacobs, de la Qualcomm.

Nexus One în concurență directă cu iPhone și BlackBerry

Nexus One este primul telefon lansat sub brandul Google, însă este produs de taiwanezii de la HTC Corp. și poate încorpora noi aplicații software dezvoltate de gigantul american, stabilind un nou standard mobil pentru platforma Android. Modelul Nexus One, dezvoltat pe platforma software Android urmează a fi vândut atât direct de către Google consumatorilor direct pe web, dar și printr-un partener (T-Mobile poate?), conform analiștilor de la Bloomberg. Google anunțase în decembrie 2009 că modelul Nexus One se află deja în teste interne. Noul terminal mobil are un ecran touchscreen cu o diagonală de 3,7 inch (9,4 centimetri), o cameră foto/video cu rezoluția de 5 megapixeli, fiind dotat cu procesorul Spandragon dezvoltat de către grupul Qualcomm. Nexus One poate iniția căutări pe Google prin simple comenzi vocale (voice activated).

Intrarea Google pe piața mobilă reprezintă o nouă etapă în dezvoltarea internetului pe mobil, conform Reuters. Astfel, 21% dintre respodenții celui mai recent studiu al ChangeWave Research (jumătatea lunii decembrie 2009) își doresc să cumpere un terminal mobil cu sistem de operare Android de la Google, în următoarele 90 de zile. Aceasta reprezintă o creștere de 250% față de cei numai 6% care își doreau Android pentru mobilele lor la cercetarea aceleiași companii din septembrie 2009. Platforma software Android a fost lansată pe piață în 2008 și concurează cot la cot cu rivalele sale Symbian OS, Windows Mobile, Linux Maemo și OS X - dezvoltat de Apple pentru iPhone și derivat din Mac OS X.

Acțiunile Google au crescut cu 7% de la începutul lunii decembrie, iar conform analiștilor de capital, creșterea poate fi cauzată mai degrabă de dezvoltarea afacerii de search advertising, decât de perspectiva generării unei noi surse de venituri prin lansarea Nexus One. Criticii Google susțin că spre deosebire de terminalul vedetă iPhone-ul de la Apple, ce a schimbat paradigma în comunicațiile mobile odată cu lansarea sa din 2007, contribuind decisiv la creșterea acțiunilor Apple cu mai mult de 70%, Nexus One nu pare a fi un produs revoluționar, care să modifice regulile pieței telecom.

Cât va costa Nexus One?

Multe dintre smartphone-urile dedicate accesului web sunt vândute între 50 și 200 USD, grație susținerii financiare a operatorilor telecom, în schimbul unor planuri anuale de servicii între 800 și 1000 USD. Fără acest ajutor financiar, terminalele mobile ar costa între 400 și 600 USD, prețuri extrem de piperate mai ales într-o asemenea criză economică. Google va apela, cel mai probabil, la susținerea financiară a unor giganți telecom din Statele Unite, ca AT&T Inc., Verizon Wireless și Sprint Nextel Corp. - pentru a împinge noul model pe piață, conform analistului de tehnologie Rob Enderle. „Dacă îndeajuns de mulți clienți doresc acest telefon, operatorii telecom nu au altă cale decât să le satisfacă dorința", a prezis acesta.

Operatorul Verizon a avut inspirația să crească așteptările pentru Android în ultimele două luni, printr-o campanie de marketing fulgerătoare la adresa terminalului Droid al Motorola. Lansarea de azi însă nu poate să fie lipsită de riscuri. Astfel, prin comercializarea propriului terminal mobil, Google poate intra în coliziune cu interesele unui puternic partener ca Motorola, care în prezent vinde telefoane cu software-ul Android și care îi poate deveni competitor direct. În efortul de a nu-și crea inutil adversari, Google va încerca să poziționeze Nexus One ca pe o alternativă de încurajare a clienților de a inova cât mai mult cu sistemul de operare Android, conform Forrester Research. Deja oficialii Google vorbesc oricui despre „ecosistemul Android".