.

Google Inc. anunțat joi, 27 octombrie, numirea lui Nelson Mattos Ph.D. în funcția de Vice President of Engineering pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa. Înainte de a se alătura Google, Nelson Mattos a deținut diferite funcții în cadrul IBM, unde a lucrat timp de 15 ani. Cel mai recent, Nelson a fost numit IBM Distinguished Engineer, ocupând funcția de Vice-President of Information and User Technologies în cadrul IBM Research.

Nelson Mattos va lucra în biroul Google din Zurich, Elveția, și va fi responsabil de proiectele globale de tehnologie derulate în Europa, Orientul Mijlociu și Africa, precum și de procesele locale de creare și inovare de produse. Înainte de a se alătura companiei Google, Mattos a ocupat, timp de 15 ani, diverse funcții în cadrul IBM, cea mai recentă fiind cea de Distinguished Engineer & Vice-President of Information and User Technologies, în cadrul IBM Research. 

Alan Eustace, Senior Vice President Technology and Research, Google, a declarat:

"Suntem încântați să îi urăm bun venit lui Nelson la Google. Aștept cu nerăbdare să colaborez cu el și inginerii noștri din regiunea EMEA în diverse proiecte de importanță locală și globală. Având în vedere uriașul talent în programare disponibil în aceste țări, există un potențial enorm pentru crearea locala de noi produse care pot ajuta la îmbunătățirea calității vieții oamenilor de pretutindeni."

Nelson Mattos a declarat: "Sunt încântat să am ocazia de a profita de mințile sclipitoare pe care le avem aici pentru a crea produse în regiune, nu numai pentru EMEA, ci și pentru restul lumii. Inginerii noștri din Europa, Rusia și Israel colaborează deja în mai multe domenii importante - de la hărți și [calitatea căutării] până la [publicitate] și aplicații mobile – și ne dorim să facem chiar și mai multe în viitor".

La ora actuală, Google are 11 centre de cercetare și dezvoltare în regiune, situate în Londra (Marea Britanie), Aarhus (Danemarca), Trondheim (Norvegia), Lulea (Suedia), Cracovia (Polonia), Moscova și St. Petersburg (Rusia), Haifa și Tel Aviv (Israel), Zurich (Elveția) și Dublin (Irlanda). Compania are aproximativ 2500 angajați pentru toate operațiunile sale din Europa, Orientul Mijlociu și Africa.

Fondat în 1998 de studenții doctoranzi la Stanford Larry Page și Sergey Brin, Google reprezintă astăzi o proprietate web de top în toate marile piețe la nivel global. Programele de publicitate Google oferă companiilor de toate dimensiunile rezultate măsurabile, îmbunătățind în același timp întreaga experiență web a utilizatorilor. Google are sediul central în Silicon Valley și mai multe birouri pe continentul american, în Europa și în Asia. Pentru mai multe informații, vizitați www.google.ro.

În calitate de VP of Engineering pentru regiunea EMEA, Nelson Mattos răspunde de toate activitățile tehnologice și de dezvoltare de produse ale Google.
Înainte de a se alătura Google, a deținut diferite funcții în cadrul IBM, unde a lucrat timp de 15 ani. Cel mai recent, Nelson a fost numit IBM Distinguished Engineer, ocupând funcția de Vice-President of Information and User Technologies în cadrul IBM Research. A condus o organizație de cercetare la nivel mondial, care a abordat proiecte legate de căutare, procesare și analiza de informații structurate și nestructurate, procesarea limbajului natural, interacțiune conversațională și multimod, instrumente de colaborare pentru afaceri, tehnologii de vizualizare și experiența utilizatorului în general. De asemenea, a fost IBM Distinguished Engineer & Vice-President, Information Integration pentru IBM Software Group, pentru care a creat un portofoliu de produse care a fost dezvoltat, devenind o afacere de mai multe sute de milioane de dolari; a adus pe piață mai multe tehnologii-cheie și a condus cinci proceduri de achiziție esențiale, pentru a susține acest segment. În cariera sa din cadrul IBM, Nelson a deținut roluri cheie și în dezvoltarea DB2, dezvoltarea unor extensii SQL importante și impunerea globala de standarde pentru bazele de date. În această calitate, el a contribuit la proiectarea SQL99 prin intermediul a peste 300 propuneri acceptate.

Anterior IBM, Nelson a fost Profesor Asociat în cadrul Universității Kaiserslautern din Germania, unde a fost implicat în cercetarea sistemelor de management bazate pe cunoștinte sau orientate pe obiecte.

Nelson a primit titlul de Doctor în Științe ale Computerului de la Universitatea Kaiserslautern. De asemenea, are o diplomă de absolvent și una de master în Știința Computerului, acordate de Universitatea Federală Rio Grande do Sul din Brazilia. A publicat peste 80 de lucrări despre administrarea bazelor de date și alte subiecte conexe; este deținătorul a 13 brevete și autorul cărții ‘O abordare a managementului bazei de informații.’