.

Google, gigantul american al internetului, a indicat joi că a primit 70.000 de cereri de ștergere de linkuri privind internauți europeni de la 30 mai, dată la care motorul de căutare a început să aplice 'dreptul de a fi uitat', așa cum a dispus Curtea Europeană de Justiție (CEJ), relatează AFP, citată de Agerpres. Gigantul american a pus la dispoziție online la 30 mai un formular accesibil europenilor pentru a cere ștergerea rezultatelor căutării, conformându-se astfel deciziei justiției europene, care a stabilit că internauții au dreptul să ceară eliminarea linkurilor spre pagini conținând informații personale depășite sau inexacte. Cu un vârf în prima zi, când Google a primit peste 12.000 de solicitări, numărul cererilor "s-a stabilizat în prezent la o medie de aproximativ 1.000 pe zi în Europa" și "a depășit 70.000 de cereri în total între 29 mai și 30 iunie 2014", a precizat motorul de căutare.

Cele mai reprezentate țări sunt Franța, cu peste 14.000 de cereri, Germania (peste 12.600), Marea Britanie (aproape 8.500), Spania (peste 6.100) și Italia (aproape 6.000). În total, solicitările au vizat retragerea a 267.550 de linkuri, potrivit Google, care explică faptul că fiecare dintre ele "trebuie tratată individual".

Google a indicat că nu va șterge toate aceste linkuri, ci va "aborda fiecare cerere și va lua deciziile în funcție de pertinența fiecăreia".

Măsura luată de Google a apărut în contextul îngrijorărilor sporite ale utilizatorilor privind controlul asupra reputației lor online și într-un moment în care autoritățile europene de protecție a datelor au indicat că negociază 'un pact de conformitate' cu Google pentru a determina gigantul american să-i informeze mai bine pe internauți privind utilizarea datelor lor personale.