.

Primul festival de documentare dedicat tehnologiei verzi, GreenTech Film Festival, se va desfășura în perioada 9-12 octombrie la Cinema Elvira Popescu, precizează Agerpres. Programul festivalului include proiecții ale unor filme documentare realizate de specialiști străini, dar și studii de caz din România, surprinse sub forma unor scurtmetraje, ateliere de știință, ecologie, robotică, reciclare creativă și o conferință despre cum tehnologia contribuie la dezvoltarea soluțiilor sustenabile. În deschiderea evenimentului se va lansa documentarului românesc "10(Zece)", o producție independentă, care prezintă oameni de excepție din România.
 
În program vor avea loc, de asemenea, proiecții ale unor documentare din domeniul ecologiei și tehnologiei, o selecție a unor scurtmetraje documentate și realizate în România, ateliere de știință, ecologie, robotică, reciclare creativă adresate cu precădere tinerilor.
 
 
Pe parcursul GreenTech Film Festival va avea loc și conferința "Cum poate ajuta tehnologia în dezvoltarea soluțiilor sustenabile?", la care vor participa experți în știință, tehnologie și ecologie din România și Franța și care își propun ca prin propria expertiză să formuleze un răspuns la subiectul central al conferinței, organizat în jurul a două paneluri — "Energie regenerabilă și stocarea energiei: apă, CO2 și soare. Mașini electrice. Case solare" și "Dezvoltarea de soluții pentru agricultură sustenabilă".
 
 
GreenTech Film Festival este primul festival carbon neutru din România. Pentru atingerea acestui scop, organizatorii au urmărit îndeplinirea a două obiective importante: reducerea emisiilor posibile și compensarea emisiilor inevitabile de gaze cu efect de seră. Pentru atingerea primului obiectiv, organizarea evenimentului presupune aplicarea de măsuri necesare pentru reducerea emisiilor, cum ar fi: folosirea cartonului și a hârtiei din materiale reciclabile, eliminarea tuturor materialelor printate, folosirea produselor locale pentru serviciile de catering, eliminarea ambalajelor de tipul plastic, PET sau metal și încurajarea invitaților și a publicului larg de a folosi bicicleta sau mijlocul de transport în comun pentru deplasarea către sala de cinema, se arată în comunicatul citat.
 
 
Potrivit sursei citate, pentru atingerea scopului final, de festival carbon neutru, reducerea emisiilor este completată de compensarea cantităților inevitabile CO2e sau compensarea amprentei de carbon. Compensarea amprentei de carbon se va realiza prin susținerea unui proiect local de energie regenerabilă, prin achiziționarea creditelor de carbon ce corespund impactului asupra mediului al evenimentului.
 
 
GreenTech Film Festival este organizat de Media Image Factory, Asociația ECOTIC, Institutul Francez, cu sprijinul Every Can Counts România, IBM și UPC, Discovery Channel, revista Știință și Tehnică, dar și al altor parteneri.