.

Grupul Electrica a înregistrat în primele 9 luni ale anului financiar 2017 un profit net de 95 milioane lei, din care 87 milioane lei au fost realizați în trimestrul al treilea (iulie - septembrie), conform unui comunicat al companiei, citat de Agerpres. Profitul operațional obținut în perioada menționată este de 115,6 milioane lei, din care 97,8 milioane lei înregistrat în iulie-septembrie (T3). "Anul 2017 a fost marcat de condiții semnificativ adverse în primul trimestru și de o îmbunătățire foarte lentă a acestora în următoarele trei luni. După jumătatea anului, sectorul de distribuție s-a apropiat din nou de niveluri normale ale profitabilității, în timp ce piața de furnizare a rămas în continuare dificilă până în luna septembrie, în special în zona pieței reglementate cu clienți neeligibili. În perioada ianuarie — martie 2017, a fost înregistrată o creștere substanțială a prețului de achiziție a energiei, respectiv cu 78% pe Piața Zilei Următoare și cu aproximativ 38% pe Piața de Echilibrare, față de perioada similară a anului precedent. În perioada aprilie — iunie 2017, prețul mediu de achiziție a energiei s-a menținut la un nivel cu aproximativ 30% mai mare, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. În trimestrul al treilea, prețul mediu de achiziție pe Piața Zilei Următoare a fost cu aproximativ 67% mai mare comparativ cu T3 2016", se menționează în comunicat.
 
Veniturile operaționale totale ale Grupului Electrica, în primele 9 luni ale anului financiar 2017, în sumă de 4,17 miliarde lei, au crescut cu 1,404 miliarde lei comparativ cu primul semestru al anului 2017.
 
 
Costul cu achiziția de energie electrică a atins pragul de 2,202 miliarde lei în primele 9 luni ale lui 2017, comparativ cu valoarea de 1,531 miliarde lei, aferentă primelor șase luni din 2017.
 
 
"Vreau să remarc îmbunătățirea semnificativă a rezultatelor financiare înregistrate de Grupul Electrica în primele nouă luni ale acestui an. Desigur, rezultatele cumulate în această perioadă sunt încă puternic afectate de efectele dezechilibrelor majore din piața de energie, în special, din trimestrul întâi și, parțial, din trimestrul al doilea. În consecință, strict în trimestrul al treilea a fost realizat practic aproape tot profitul net și profitul operațional obținut pe durata primelor nouă luni. În trimestrul trei, deși au continuat să fie probleme pe piața de furnizare, sectorul de distribuție a atins niveluri rezonabile de profitabilitate. În plus, măsurile de diminuare a impactului adoptate de management au avut efect. Situațiile limită din prima parte a anului, ne-au determinat să adoptăm o strategie pe măsura noilor condiții din piață și să trecem la implementarea rapidă a unor programe de reducere a costurilor, de optimizare a proceselor și a structurilor administrative. Asigurăm toate părțile interesate că am luat măsurile necesare pentru îmbunătățirea performanțelor până la finalul anului și, totodată, repetăm apelul nostru către autorități referitor la necesitatea anumitor măsuri legate de modificarea unor reglementări din piața de energie", a declarat Cătălin Stancu, director general Electrica.
 
În primele 9 luni ale anului 2017, Grupul Electrica a distribuit o cantitate de energie electrică de aproximativ 13 TWh (în creștere cu 2,8% față de primele 9 luni ale lui 2016) către un număr de aproximativ 3,69 milioane de utilizatori și a furnizat o cantitate de 7,4 TWh (în scădere cu 8,7% față de perioada similară din 2016) către un număr de clienți de 3,58 milioane.
 
Electrica Furnizare este lider pe piața reglementată, cu o cotă de 40,02%, în timp ce pe piața concurențială deține o cotă de 12,03% în 2017, conform raportului ANRE din iulie 2017.
 
Grupul Electrica este lider pe piața de distribuție și furnizare a energiei electrice din România, precum și unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul serviciilor energetice. Cu aproximativ 10.000 de angajați, Grupul Electrica oferă servicii la peste 3,6 milioane de clienți și are o arie de cuprindere națională — cu organizare în trei zone pentru distribuția energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord și pe cuprinsul întregii țări pentru furnizarea energiei electrice și pentru întreținere și servicii energetice. Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din București și Londra. Electrica este singura companie românească din domeniul distribuției și furnizării energiei electrice din România.