.

Compania GTS Central Europe (GTS CE) a finalizat ieri, 8 iunie, preluarea companiei autohtone Datek, care se va integra astfel în cadrul GTS Telecom - filiala românească a operatorului alternativ telecom ce funcționează în cinci țări din regiune. Noua companie urmează să atingă o cifră de afaceri cumulată de peste 25 milioane euro în 2010, conform declarațiilor oficialilor companiei. Prețul tranzacției nu a fost făcut public, liderii celor două companii susținând că a fost o situație win-win.

Cine e Datek și de ce s-a vândut?

Datek Telecom este un o companie românească înființată în 1994, ca afacere de familie de către Leonard Lichi. Firma Datek activează pe piața românească telecom, dezvoltând soluții pentru transmisii de date, dezvoltare infrastructură și integrare sisteme IT, având un portofoliu de peste 200 de clienți companii. „Achiziția Datek reprezintă un pas important prin care ne întărim poziția competitivă la nivel regional, nu numai în România", a susținut Adam Sawicki, directorul executiv al GTS CE, în conferința de presă de astăzi. Atât Sawicki, cât și Dan Mihăescu, CEO GTS Telecom, au admis, răspunzând întrebărilor noastre, că perioadele de criză, ca cea în care suntem, sunt foarte bune pentru achiziția de companii. Însă situația Datek și a GTS Telecom este una pozitivă, pentru cele două entități sunt complementare și practic va rezulta o companie mult întărită în urma acestei achiziții. Negocierile pentru achiziție au început în decembrie 2009 și s-au finalizat ieri, prin semnarea contractului de achiziție, conform oficialului GTS CE. Afinitatea dintre cele două companii este mai veche și se bazează pe relația pe care au avut-o cu operatorul britanic British Telecom (BT), conform declarațiilor lui Lichi, care a și condus între 1997 și 2009 o companie denumită BT Infonet.

Ce rezultă din această achiziție?

Operatorul alternativ GTS Telecom a înregistrat în 2009 o cifră de afaceri de 19,7 milioane de euro și un profit operațional (EBITDA) de 5,2 milioane de euro. Compania are în prezent 115 angajați, la care se vor adăuga, prin procesul de integrare, alți 105 angajați proveniți de la Datek. Noua organizație își va dubla practic numărul de angajați, urmând ca procesul de integrare să așeze compania pe o nouă traiectorie, conform lui Dan Mihăescu. Este vorba despre dezvoltarea unor soluții de data center, exploatând sinergia creată de competențele reunite ale fostei Datek și cele din GTS Telecom. Astfel, vechii competitori până mia ieri vor putea participa în curând la licitații de mari proiecte cu forțe dublate și soluții mai complexe ca până acum. GTS CE are peste 1.300 de angajați și a atins o cifră de afaceri de 384,5 milioane de euro în 2009, în scădere față de nivelul de 436 milioane de euro atins în anul precedent, si un profit operațional (EBITDA) de 86 milioane de euro. Compania are operațiuni în Cehia, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.