.

Guvernul a eliminat condițiile financiare impuse participanților la licitațiile pentru licențele necesare serviciilor de comunicații mobile de generația a treia (3G), stabilind că la aceste licitații se pot înscrie și firmele care nu au o cifră minimă de afaceri de 300 milioane euro.

La prima licitație 3G, desfășurată pe parcursul anului 2004, firmele interesate nu puteau participa decât dacă activau în domeniul comunicațiilor electronice și aveau o cifră de afaceri de minim 300 milioane euro. Noua regulă a fost aprobată în ședința din 29 martie a Guvernului, printr-o hotărâre care modifică și completează HG 1.113/2002 privind acordarea licențelor de utilizare a frecvențelor radioelectrice în vederea furnizării rețelelor și serviciilor de comunicații mobile 3G. Actul normativ stabilește că licențele vor fi acordate prin licitație cu participare internațională, organizată de Inspectoratul General pentru Comunicații și Tehnologia Informației (IGCTI). Procedurile de desfășurare a licitațiilor și condițiile de acordare a licențelor de comunicații mobile vor fi stabilite prin ordin al președintelui Inspectoratului.
Caietul de sarcini va fi oferit spre consultare publică la sfârșitul lunii aprilie și va fi disponibil timp de 30 de zile, timp în care cei interesați pot veni cu observații. După perioada de consultare publică, IGCTI va definitiva forma caietului de sarcini și va demara licitația propriu-zisă. Întreg procesul este estimat să se încheie până la sfârșitul lunii august.
Ministerul Apărării Naționale va elibera un spectru de frecvențe radio cuprins între 1.900 MHz și 1.980 MHz, în condițiile și termenele stabilite de comun acord cu IGCTI. Licențele de comunicații mobile 3G vor fi eliberate tot de către Inspectorat, după achitarea de către câștigătorul licitației a primei tranșe din tariful de eliberare a spectrului.
Câștigătorul va plăti un preț similar cu cel din 2004, respectiv 35 milioane USD, precizează MCTI. Suma va fi achitată în șase tranșe, prima fiind în valoare de 10,5 milioane USD, în termen de 120 de zile de la data acordării licenței, iar următoarele cinci tranșe egale, în valoare de câte 4,9 milioane USD, vor fi achitate anual, timp de cinci ani, începând cu 2007.
Sumele provenite din acordarea de licențe de utilizare a frecvențelor radioelectrice vor constitui venit la bugetul de stat.
În prezent dețin licențe pentru servicii de generația a treia operatorii GSM Connex și Orange. Compania Telemobil, care operează serviciul de telefonie mobilă Zapp, în sistem CDMA, și-a anunțat deja intenția să cumpere o licență 3G. Un alt solicitant pentru a patra licență 3G este operatorul Cosmote, recent relansat din Cosmorom.