.

IBM a anunțat, pe 29 iulie 2002, lansarea unei tehnologii superioare de recunoaștere a vocii pentru un sistem revoluționar de navigare, care va fi una dintre caracteristicile modelului Honda Accord din 2003. Sistemul le permite șoferii să ceară lămuriri privind destinațiile lor, prin intermediul sistemului audio al mașinii, ceea ce le facilitează și le eficientizează drumul, fără să mai consulte hărți sau să oprească pentru lămuriri.

Noul Accord, va include sistemul de navigare 'Touch by Voice', dezvoltat prin intermediul tehnologiei și software-ului IBM Embedded ViaVoice, dezvoltat de IBM împreună cu departamentul de cercetare-dezvoltare al companiei Honda.
Noul sistem are un vocabular de aproximativ 150 de comenzi în engleză și poate recunoaște o serie de accente.
Pentru a fi ghidat, șoferul folosește butonul '˜talk'™, localizat pe volan. Sistemul poate recunoaște comenzi cum ar fi 'găsește cea mai apropiată stație de benzină, găsește cel mai apropiat ATM sau găsește cel mai apropiat restaurant italian'. De asemenea, indică trasee către și de la orice adresă specificată.

Tehnologia este integrată în sistemul audio al mașinii, astfel încât instrucțiunile pot fi auzite prin intermediul boxelor. Sistemul de recunoaștere a vocii umane Touch by Voice este destinat să minimizeze nevoia unei claviaturi. De asemenea, sistemul este conectat și la sistemul de aclimatizare pentru a spori confortul șoferului.

Honda Accord, una dintre cele mai bine vândute mașini din America în ultimii 10 ani, este complet nouă, având un stil nou, mai performantă și mai sofisticată. Noul Accord este disponibil pe piață începând din 9 septembrie.
'Cu acest sistem, șoferii câștigă acces la o serie de servicii fără să își mai ia mâinile de pe volan', a declarat Robert Bienenfeld, Senior Manager pentru planificarea produselor, American Honda. 'Este mult mai avansat decât ce este disponibil pe piață în acest moment. IBM are peste 25 de ani de experiență în tehnologia de recunoaștere prin voce și suntem încântați să lucrăm cu pionierii din acest domeniu', a completat Bienenfeld.

IBM Embedded ViaVoice asigură companiei IBM tehnologia pentru voce pentru dispozitive mobile, cum ar fi telefoanele WAP, PDA-urile și componentele mașinii, suportând, în timp real, o varietate de sisteme de operare și microprocesoare.
Sistemul Touch by Voice folosește tehnologia pentru voce a IBM pentru comenzi și control prin intermediul Recunoașterii Automate a Vocii (Automatic Speech Recognition) ce folosește vocea umană pentru a introduce comenzi într-un dispozitiv mobil.
Pentru alte aplicații, tehnologia pentru voce de la IBM operează, de asemenea, în modul text-voce, folosind vocea umană sintetizată pentru a genera text și alte informații de la un dispozitiv mobil.

'Cu sprijinul telematicii, mașina devine o parte integrantă a mediului utilizatorului. Estimăm că acest sector a generat venituri de 7,2 miliarde USD în servicii telematice și echipament în SUA, Europa de Vest și Japonia în 2001, iar până în 2007 se așteaptă să se realizeze peste 23 miliarde USD din livrări combinate de terminale și servicii'™, a spus Joanne Downie, director de analiză strategică în telematica vehiculelor și servicii multimedia.

'Procesele de calcul intră într-o fază ce depășește PC-ul, către dispozitive care, în mod normal, nu ar fi fost asociate cu procese complexe de calcul. Acest sistem inovativ de navigație, dezvoltat în comun de către Honda și IBM, este doar un exemplu despre modul în care IBM lucrează cu partenerii noștri din industrie, pentru a ajunge în zona de calcul mobil, fără fir', a declarat Raj Desai, director, Global Automotive and Telematics Solutions.

'IBM ajută companiile din domeniul petrolier, asigurări, telecomunicații, echipamente grele și transporturi, precum și diverse guverne din întreaga lume, să beneficieze de noile abilități pe care le oferă tehnologiile Telematic. De la soluții hardware la soluții software și la consultanță, care pot alinia procesele de afaceri pentru mai multă eficiență și profitabilitate, IBM ajută clienții de înaltă clasa, cum este Honda, să ajungă pe tărâmuri noi', a adăugat Desai.