.

Liderii comunitari au început abia acum să se prindă că firmele private chineze au invadat Europa cu bani de la statul chinez, în dauna companiilor europene care sunt într-o situație economică tot mai grea. Uniunea Europeană (UE) propune acum extinderea puterilor autorităților europene pentru a putea proteja mai bine companiile locale împotriva concurenței neloiale din străinătate, un semnal al unei poziții mai agresive despre care se crede că ar viza o echilibrare a forței de export a Chinei, informează Wall Street Journal. Propunerea liderilor UE vine într-o perioadă în care Comisia Europeană (CE) analizează dacă să acționeze împotriva Chinei în dispute comerciale importante, implicând panouri solare și echipamente telecom. SUA a aplicat numeroase proceduri și sancțiuni împotriva firmelor chineze în ultimii trei ani.

 

UE e mult mai indulgentă cu China, față de SUA

O delegație a CE a plecat miercuri către Beijing, la cererea guvernului chinez, pentru discuții legate de cele două cazuri, susține un oficial UE, citat de WSJ și preluat de Mediafax. Cele două sectoare în dispută reprezintă industrii de înaltă tehnologie, pe care Europa miza să fie un motor de creștere economică și locuri de muncă. În contextul declinului acestor industrii, ca urmare a concurenței dure din partea rivalilor chinezi, oficialii europeni încă mai analizează dacă să treacă la contraatac. Americanii nu au stat niciodată pe gânduri… Propunerea Comisiei pentru atribuții sporite ar crește nivelul tarifelor care pot fi impuse companiilor din străinătate susținute cu subvenții incorecte de către guverne. De asemenea, ar spori puterile CE pentru declanșarea de investigații referitoare la concurența neloială, nemaifiind necesare plângeri ale companiilor europene. Companiile din Europa sunt reticente să inițieze astfel de demersuri, din cauza riscului de represalii din partea guvernelor străine. UE a avut dispute repetate cu China în aceste privințe. Comisarul european pentru comerț, Karel De Gucht, consideră subvențiile industriale din China ca o problemă gravă, notează Wall Street Journal. Guvernul de la Beijing se răzbună însă pe companiile care depun plângeri pe chestiuni comerciale, prin impunerea de tarife la exporturile acestora sau prin acțiuni împotriva investițiilor pe care le au în China, susțin mai mulți oficiali europeni și șefi de companii.

 

Huawei și ZTE pe lista neagră a CE

Liderii UE speră ca investigațiile declanșate de Comisie să devină o componentă obișnuită a arsenalului european împotriva practicilor comerciale neloiale. China a afirmat în trecut că ajutorul pe care îl acordă companiilor este similar celui pe care îl primesc companiile din Vest de la propriile guverne. CE a analizat în ultimul an dacă să înceapă o acțiune împotriva producătorilor chinezi de echipamente telecom Huawei și ZTE. Cele două companii au câștigat cotă de piață importantă în Europa, în detrimentul Ericsson, Alcatel-Lucent și Nokia-Siemens Networks. Subvențiile generoase de la guvernul chinez au permis Huawei și ZTE să ofere prețuri mult mai bune decât rivalii, pretind cu probe oficialii europeni. Unul dintre motivele pentru care Comisia nu a acționat, încă, este obținerea cu dificultate de date de la industria europeană de profil. Noua propunere va acorda Comisiei puterea de a impune companiilor să furnizeze informații în cadrul investigațiilor de practici neloiale. Comisia urmează să decidă, în iunie, dacă va impune tarife speciale de import panourilor solare din China, într-una din cele mai mari dispute comerciale de până acum. UE este cea mai mare piață din lume pentru panouri solare. Importurile de panouri solare au decimat industria de profil europeană, împingând prețurile în jos și mulți producători în faliment. Expansiunea a fost susținută de credite ieftine acordate de băncile din China. Producătorii chinezi de panouri solare, împovărați de datorii mari și cu tarife ridicate de acces pe piața din SUA, ar putea primi o nouă lovitură dacă Europa decide să acționeze, scrie cotidianul american.

 

Panourile solare s-ar putea răci în UE

Compania chineză Suntech Power Holdings, cel mai mare producător de panouri din lume în trecut, a cerut în martie protecția legii falimentului din cauza datoriilor uriașe. Atât pentru sectorul panourilor solare cât și pentru cel de echipamente telecom, principala îngrijorare a oficialilor europeni este finanțarea ieftină primită de companiile chineze de la bănci de stat. China nu a semnat un acord la nivelul OECD (Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) referitor limita superioară de împrumut a companiilor de la băncile de import-export deținute de stat și a știut foarte bine de ce. Propunerea Comisiei Europene va trebui aprobată de Parlamentul European și de guvernele naționale în cadrul unui Consiliu European, înainte de a deveni lege. Birocrația europeană sugrumă încet, dar sigur, foarte multe companii comunitare, autoritățile de la Bruxelles nefiind în stare să reacționeze rapid la amenințările economice majore ale companiilor străine în dauna firmelor din UE.